Ambasador Švicarske u Turkiye pozvan zbog nedavnih provokacija

Ambasador Švicarske u Turkiye pozvan zbog nedavnih provokacija

Grupa u Cirihu spalila je lutku sa likom turskog predsjednika i tursku zastavu.
Rucha je u ministarstvo pozvao Mehmet Kemal Bozay, zamjenik ministra vanjskih poslova Tukiye i njen stalni predstavnik u Evropskoj uniji.     Foto: AA

Ambasador Švicarske u Ankari Jean-Daniel Ruch pozvan je u četvrtak u Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye i rečeno mu je da su provokacije usmjerene na predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i tursku zastavu u Cirihu neprihvatljive.

Prema diplomatskim izvorima, nakon spaljivanja lutke sa likom turskog predsjednika u švicarskoj finansijskoj prijestolnici, Rucha je u ministarstvo pozvao Mehmet Kemal Bozay, zamjenik ministra vanjskih poslova Tukiye i njen stalni predstavnik u Evropskoj uniji.

Tokom sastanka, Ruchu je rečeno da su napadi na Erdogana apsolutno neprihvatljivi i da se ne smiju tolerisati.

Tokom sastanka, turska strana je zahtijevala istragu incidenta s ciljem identifikacije počinilaca i hitnog preduzimanja potrebnih radnji.

Provokacije usmjerene na Erdogana i tursku zastavu održane su ove sedmice u Cirihu, najvećem švicarskom gradu. Tursku zastavu i lutku sa likom predsjednika ispred UBS banke u Cirihu spalila je grupa pod nazivom "Zurich Revolutionary Strike Collective".

TRT Balkan / agencije