Operaciju provodi Turska nacionalna obavještajna organizacija (MIT).     Foto: TRT World

Turkiye je pogodila skladišta oružja i streljiva terorističke skupine YPG/PKK u sklopu svojih protuterorističkih operacija u sjevernoj Siriji, uništivši desetke ciljeva i "neutralizirajući" mnoge teroriste.

"U skladu s našim pravima na samoodbranu koja proizlaze iz člana 51. Povelje Ujedinjenih naroda, zračne operacije su izvedene protiv terorističkih ciljeva u regijama Tel Rifat, Cizire i Derik", saopćilo je tursko Ministarstvo odbrane u četvrtak.

Operaciju provodi Turska nacionalna obavještajna organizacija (MIT).

Rečeno je da je uništeno 30 ciljeva, uključujući naftnu bušotinu i skladište, špilje, bunkere, skloništa i skladišta koja su koristili teroristi. Mnogi teroristi su u operaciji "neutralizirani", stoji u saopćenju.

Turske oružane snage nastavit će se boriti protiv terorizma sve dok ne ostane niti jedan terorist, poduzete su sve mjere opreza da se spriječi bilo kakva šteta nedužnim civilima, prijateljskim elementima, historijskim i kulturnim dobrima i okolišu u regiji, navodi se u saopćenju.

Turska protuteroristička operacija uslijedila je nakon što su PKK/YPG prošle sedmice napali Ministarstvo unutarnjih poslova u glavnom gradu Turkiye, Ankari. U tom napadu bombaš samoubica raznio se ispred zgrade Ministarstva, dok su drugog teroristu ubile sigurnosne snage na ulaznim vratima.

Turski zvaničnici kažu da je napad planiran u Siriji i da su se teroristi koji učestvuju u napadu infiltrirali iz sjeverne Sirije. U napadu su lakše povrijeđena dva policajca.

Kampanja terora PKK-a

Od 2016. Ankara je pokrenula tri uspješne protuterorističke operacije preko svoje granice u sjevernoj Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika: Štit Eufrata (2016.), Maslinova grančica (2018.) i Mir Proljeće (2019).

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK — koja se nalazi na popisu terorističkih organizacija od Turkiye, SAD-a i EU — odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i dojenčad. YPG je njegov sirijski ogranak.

U međuvremenu, turski ministar odbrane Yasar Guler rekao je američkom Ministru odbrane Lloydu Jamesu Austinu da je Turkiye spremna pridružiti se borbi sa SAD-om protiv terorističke grupe Daesh u regiji.

U telefonskom razgovoru obostrano je istaknuta važnost bliske koordinacije u regiji.

TRT Balkan