Nakon što elektrana bude potpuno operativna, očekuje se zapošljavanje oko 4.000 ljudi.          Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je prva turska nuklearna elektrana Akkuyu službeno dobila status nuklearnog postrojenja današnjom isporukom prvog nuklearnog goriva na lokaciju elektrane u južnoj provinciji Mersinu.

“Isporukom nuklearnog goriva zrakom i morem u našu elektranu, Akkuyu je sada dobio status nuklearne elektrane“, rekao je Erdogan tokom obraćanja putem video javljanja na ceremoniji prve isporuke nuklearnog goriva u Akkuyu.

Erdogan je naglasio da se tako Turkiye uvrstila u ligu zemalja s nuklearnom energijom u svijetu, ali sa 60 godina kašnjenja, koliko je trajao san o prvoj nuklearnoj centrali u toj zemlji.

Međuvladin sporazum za elektranu u Mersinu potpisan je između Turkiye i Rusije u maju 2010. godine. Svečanost polaganja kamena temeljca za elektranu održana je 3. aprila 2018, nakon čega je počela izgradnja prvog od ukupno četiri reaktora koji su trenutno u gradnji.

Električna energija proizvedena iz topline gorivih šipki bit će ekvivalentna energiji dobivenoj iz 124.500 vagona uglja, čime će se spriječiti ukupno 2,1 milijarda tona emisija ugljika u 60 godina radnog vijeka elektrane.

Postrojenje će proizvoditi 35 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje i zadovoljiti oko deset posto potrošnje električne energije u Turkiye.

Nakon što elektrana bude potpuno operativna, očekuje se zapošljavanje oko 4.000 ljudi.

“Kao i mnogi važni projekti, Akkuyu je implementiran s modelom financiranja koji ne opterećuje naš nacionalni proračun. Akkuyu je naše najveće zajedničko ulaganje s Rusijom“, rekao je Erdogan.

Dodao je da će projekt, koji će pridonijeti smanjenju turskog uvoza prirodnog plina za 1,5 milijardi dolara godišnje, također pozitivno utjecati i na povećanje nacionalnog dohotka.

Elektrana, za koju se očekuje da će imati instaliranu snagu od 4.800 megavata i četiri reaktora, trebala bi početi proizvoditi struju krajem ove godine.

Turski predsjednik Erdogan danas je najavio i skori početak gradnje druge i treće nuklearne elektrane u toj zemlji, u svjetlu pozitivnog iskustva gradnje centrale Akkuyu, koja se smatra najvećim gradilištem na svijetu te vrste.

TRT Balkan / agencije