Erdogan je održao sastanak s Radevim na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, kojem prisustvuje bugarski predsjednik.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov bugarski kolega Rumen Radev razgovarali su u petak o nedavnim dešavanjima u vezi s rusko-ukrajinskim ratom i napadima Izraela na Pojas Gaze.

"Predsjednik Erdogan je izjavio da Turkiye daje prioritet sprječavanju da se sukobi između Ukrajine i Rusije i Izraela i Palestine prošire na region i ulaže najveće napore da riješi probleme kroz dijalog i mir“, saopštila je Direkcija za komunikacije Turkiye na društvenoj mreži X.

Erdogan je održao sastanak s Radevim na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, kojem prisustvuje bugarski predsjednik.

„Izražavajući važnost jačanja saradnje između Turkiye i Bugarske, posebno u oblasti odbrambene industrije i energetike, kao i razvoja odnosa i u drugim oblastima, predsjednik Erdogan je rekao da je Turkiye spremna da sarađuje sa Bugarskom na izvozu LNG-a, razmjeni iskustava, i obnovljivim izvorima energije“, navode iz Direkcije.

Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu, lider Nacionalne obavještajne organizacije Turkiye Ibrahim Kalin, direktor komunikacija Fahrettin Altun i glavni savjetnik predsjednika Akif Cagatay Kilic.

TRT Balkan / agencije