Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Turkiye i Saudijske Arabije, te o globalnim i regionalnim pitanjima.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa prestolonasljednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Kako je navedeno u saopćenju Ureda za komunikacije Turkiye, na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Turkiye i Saudijske Arabije, te globalnim i regionalnim pitanjima.

Tokom sastanka, Erdogan je izjavio da islamski svijet treba da demonstrira jedinstvo na produktivan način ulažući više napora da se što prije okončaju izraelski napadi na Palestinu i da se provede odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) o prekidu vatre.

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 33.297 Palestinaca, dok su ranjene 72.654 osobe.

Izrael je također uveo blokadu Pojasa Gaze, ostavljajući svoje stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

TRT Balkan / agencije