Predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turkiye Ali Erbas u obraćanju prisutnima kazao je da je sretan kada vidi da vjernici zajedno dočekuju iftare.            Foto: AA

U turskom gradu Edirneu organiziran je veliki iftar na otvorenom kojem je prisustvovalo pet hiljada ljudi.

Iftar na centralnom trgu Selimiye organizovala je Platforma za saradnju s gradovima Balkana pri Uredu guvernera Edirnea, grada nedaleko od granice s Grčkom i Bugarskom.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turkiye Ali Erbas u obraćanju prisutnima kazao je da je sretan kada vidi da vjernici zajedno dočekuju iftare.

Naglasio je da je ramazan mjesec zajedništva i solidarnosti, a da islamska civilizacija zagovara ljubav i poštovanje.

"Naša civilizacija je civilizacija koja svijetu donosi iskustvo zajedničkog života u miru s ljudima koji imaju različita uvjerenja i kulture. Balkan je upravo jedan od najvažnijih regiona gdje se ovo iskustvo zaista dešava", rekao je.

Guverner Edirnea Yunus Sezer istakao je da upravo ovaj turski grad predstavlja ukrštanje puteva, granica, rijeka i kultura te da povezuje Evropu s Azijom.

"Večeras se s našom braćom, prijateljima i sunarodnicima s Balkana, radujemo iftaru. Za iftarskim stolom okupili smo pripadnike različitih religija, nacija i kultura. Ovo jedinstvo je odraz bogatstva geografskog područja Balkana", rekao je Sezer.

Čelnik Direkcije za dijasporu i srodnih zajednica Turkiye (YTB) Abdullah Eren istakao je da ova organizacija edukativnim, kulturnim i društvenim projektima pruža podršku sunarodnicima u regiji Balkana.

iftaru su osim turskih zvaničnika prisustvovali diplomatski predstavnici Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije i drugih država, vjerski predstavnici Crne Gore, Srbije, Albanije te brojni građani s Balkana i stanovnici Edirnea.

TRT Balkan / agencije