Odmor u kamperu je sve popularniji zbog iskustva istraživanja novih ruta.     Foto: AA

Svima koji su barem jednom ljetovali u kamperu poznat je užitak putovanja iz udobnosti vlastitog pokretnog doma. Mnogi su godinama vjerni ovakvom načinu ljetovanja jer ovakvo putovanje omogućava slobodu kretanja i fleksibilnost u svakom momentu. Odmor u kamperu je sve popularniji zbog iskustva istraživanja novih ruta. Takvim putnicima Turkiye nudi brojne mogućnosti i inspirativne destinacije.

Ukoliko se odlučite na paraglajding u Turkiye imat ćete priliku da uživate u nevjerovatnim prizorima koje stvaraju ljepote krajolika iznad kojeg letite.        Foto: AA

Od Egeja do Mediterana

Jedna od najljepših ruta za kampiranje počinje od Canakkalea i vijugavim putem vodi do Antalije. Polazna tačka, Canakkale, posebno je namijenjena onima koji se zanimaju za historiju. Na ovom mjestu može se istražiti drevna Troja i istoimeni muzej, dobitnik specijalne nagrade Evropske muzejske akademije.

Nekih 87 kilometara od Canakkalea je i drevni Assos, grad star više od 3.000 godina. U podnožju planine Ida nalazi se više kampova namijenjenih kamperima. Na ruti od Canakkalea do Izmira ima slikovitih lokaliteta – mora, otoka, starih gradova među kojima Foča ili Urla, poznata po artičokama, te Seferihisar, prvi "spori grad" (Cittaslow) u Turkiye od njih 21.

Na ruti su i Şirince, poznat po svojim historijskim kućama i ukusnim vinima te popularne regije za odmor Cesme i Alacati. U Izmiru možete otkriti nekoliko velikih antičkih gradova kao što su Efez, Pergamon i Klozamenai. Svaki od gradova nudi svoju specifičnu tursku kuhinju prepunu domaćih morskih plodova i začinskog bilja.

U Mugli, smještenoj na spoju Sredozemnog i Egejskog mora u nastavku rute, očekuju vas brojni obalni gradovi poput Bodruma, Fethiyea, Marmarisa, Datce i Koycegiz, od kojih je svaki poseban turistički raj. Koje civilizacije su bile na ovom području najbolje se vidi obilaskom drevnog grada Lagine, Herakleia, Stratonikeia i Knidosa. Na ovoj ruti su i plaža Oludeniz i dolina leptira, smještena u podnožju Babadaga, koja se smatra jednom od najljepših plaža na svijetu i koju je Fondacija za zaštitu svjetske baštine svrstala među 100 svjetskih planina koje treba zaštititi.

Regija ima brojne sadržaje i prostore gdje možete parkirati svoj kamp prikolicu u hladu borove šume. Dok ste ovdje, možete proći najpoznatijom paraglajding rutom na periferiji Babadaga.

Zaljubljenicima u kampovanje Turkiye nudi brojne mogućnosti i inspirativne destinacije.    Foto: AA

Grad sa najviše plavih zastava na svijetu

Povratkom na rutu, put će vas odvesti do Antalije, srca turske rivijere. Grad sa najviše plaža sa Plavim zastavama na svijetu privlači globalnu pažnju svojom obalom i izuzetnom prirodom. Ovo historijsko bogatstvo uključuje drevni grad Ksantos i njegov kultni centar Letoon, Side, Perge, Aspendos, Myra i Patara.

U pokrajini Antalije nalaze se i neke od svjetskih planinarskih staza kao što su Likijski put, Put kulturnog nasljeđa Pisidia i Put Svetog Pavla. Kaš, istaknuti centar ronilačkog turizma u Turkiye i svijetu, također je unutar granica Antalije. U Kašu je smještena Kaputaš, jedna od najljepših plaža svijeta.

Prelijepi prizori su jako česti u putovanjima širom Turkiye.     Foto: AA

Obala Crnog mora

Sjever Turkiye ima pogled na crnomorsku regiju koja nudi zanimljive kamperske ture. Kada kamperom idete od Istanbula prema Crnom moru, prva stanica je Bolu, prekriven bujnim šumama. Iz Bolua se prelazi u Safranbolu i dalje do Kastamonua.

Samsun, povijesni lučki grad koji očarava posjetitelje svojom prirodnom ljepotom, još jedan je dragulj na ruti. Ovdje možete posjetiti rezervat za ptice Kızılırmak. Nakon Samsuna, put vodi do Ordua, poznatog po svojim prirodnim ljepotama. Kada ste u Orduu, visoravni Perşembe i Çambasi, vodopadi Ciseli i Uzundere, kanjon Gecilmez i selo Yesilce, koje kombinuje moderan život s jednostavnošću, samo su neka od mjesta koja biste trebali vidjeti.

U Trabzonu, sljedećoj stanici, čeka vas pravo kulturno blago. Manastir Sumela je među najvažnijim kulturnim naslijeđem Turkiye i Trabzona. Ugrađen u strmu stijenu tokom ere Istočnog Rimskog Carstva, ovaj veličanstveni manastir je na UNESCO listi svjetske baštine od 2000. godine.

U Rizeu i Artvinu, drugim zadivljujućim rutama Crnog mora, naići ćete na doline na padinama, smaragdnozelene visoravni, potoke i povijesne dvorce. U ovim zelenim gradovima kušat ćete i delicije turske sezonske kuhinje, začinsko bilje i svježu ribu, posebno inćune koji su "zvijezde“ trpezarijskih stolova.

TRT Balkan / agencije