Turkiye je ovog marta odobrila članstvo Finske u alijansi, ali je rekla da čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma iz juna 2022. kako bi se pozabavila sigurnosnim zabrinutostima Ankare.     Foto: AA Archive

Odbor za vanjske poslove turskog parlamenta odobrio je u utorak zakon kojim se daje zeleno svjetlo za pristupanje Švedske NATO-u, ostavljajući samo glasanje u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye da se da ili odbije puno odobrenje.

Prije ključnog glasanja, zamjenik ministra vanjskih poslova Burak Akcapar izvijestio je odbor o procesu članstva Švedske u NATO-u.

U oktobru je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u i predao ga parlamentu.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom pozdravio je ovaj potez resornog parlamentarnog odbora Turkiye.

“Sljedeći korak će biti glasanje u Parlamentu o ovom pitanju. Nestrpljivo se radujemo što ćemo postati član NATO-a“, poručio je Billstrom.

Mađarska je jedina članica NATO-a, osim Turkiye, koja još nije odobrila kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u.

SAD pozdravio napredak u turskom parlamentu u procesu odobrenja prijema Švedske u NATO

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a pozdravilo je odluku Odbora za vanjske poslove turskog parlamenta kojom je odobren nacrt odluke o prijemu Švedske u NATO.

“Pozdravljamo napredak turskog parlamenta u unapređenju protokola o pristupanju Švedske i radujemo se brzom usvajanju od strane parlamenta u punom sastavu“, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

SAD smatra da je Švedska visoko sposoban odbrambeni partner i da će ulaskom u NATO ojačati taj savez.

TRT Balkan / agencije