Turski ministri izrazili su saučešće porodicama vojnika koji su poginuli u napadu terorista na sjeveru Iraka, u blizini granice.     Foto: AA

Tri turska vojnika su poginula, a četiri ranjena u napadu terorista na sjeveru Iraka, u blizini granice, dok su najmanje četiri terorista također "neutralizovana", saopćilo je u petak Ministarstvo odbrane.

Pripadnost terorista nije precizirana, ali se zna da je teroristička grupa PKK aktivna u regionu. Teroristi PKK se često kriju preko granice u sjevernom Iraku kako bi planirali terorističke napade u Turkiye.

Ministar pravde Yilmaz Tunc na društvenim mrežama je napisao: "Moje saučešće našoj voljenoj naciji. Želim Božiju milost našim herojskim vojnicima koji su stradali kao rezultat napada izdajničkih terorista na sjeveru Iraka, a našim ranjenim vojnicima želim brz oporavak."

Saučešće porodicama poginulih vojnika, a ranjenima brz oporavak poželjeli su i ministrica porodice i socijalnog staranja Turkiye Mahinur Ozdemir Goktas, ministar rada i socijalne sigurnosti Vedat Isikhan, kao i ministar životne sredine, urbanizacije i klimatskih promjena Mehmet Ozhaseki.

"Moje saučešće našoj naciji. Neka se Bog smiluje našim turskim vojnicima koji su stradali u izdajničkom napadu terorističke organizacije na sjeveru Iraka. Izražavam saučešće njihovim porodicama, našoj herojskoj vojsci i našem narodu", napisao je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya.

Saučešće porodicama poginulih vojnika, a ranjenima brz oporavak poželjeli su i ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Erso, ministar obrazovanja Yusuf Tekin i ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija "Kandža-Katanac" pokrenuta je u aprilu prošle godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizovati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije