Očekuje se da će predsjednik Turkiye Erdogan posjetiti Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate od 17. do 19. jula.      Foto: AA

Potpredsjednik Republike Turkiye Cevdet Yilmaz i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al-Thani sastali su se u nedjelju u Dohi kako bi razgovarali o mogućnostima ekonomske saradnje uoči planiranog putovanja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Zaliv od 17. do 19. jula.

U pratnji ministra trezora i finansija Mehmeta Simseka, Yilmaz je u subotu doputovao u Dohu kako bi ojačao bilateralne odnose i istražio potencijalne puteve za ekonomsku saradnju.

"Razgovarali smo o odnosima između dvije zemlje i mogućnostima ekonomske saradnje tokom produktivnih bilateralnih sastanaka i sastanaka na nivou delegacija", naveo je Yilmaz na Twitteru.

On je dodao da pošto slave 50. godišnjicu diplomatskih odnosa, planiraju da održe 9. sastanak Visokog strateškog komiteta, a na prethodnih osam potpisano je ukupno 95 sporazuma.

"Pored novih projekata o kojima smo razgovarali tokom današnje posjete, cilj nam je da produbimo našu saradnju, posebno u oblasti odbrambene industrije i energetike", rekao je Yilmaz, dodajući da se od ovih inicijativa očekuje njegovanje bližih veza i jačanje zajedničkih interesa.

Prema njegovim riječima strateška saradnja između Katara i Turkiye nastaviće da doprinosi regionalnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju, a prijateljstvo i saradnja dve zemlje dodatno će unaprediti odnose na svim poljima.

Očekuje se da će predsjednik Turkiye Erdogan posjetiti Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate od 17. do 19. jula.

TRT Balkan / agencije