Predstavnici Turkiye, Švedske i Finske sastaju se u srijedu u Ankari

Predstavnici Turkiye, Švedske i Finske sastaju se u srijedu u Ankari

Sastanku trilateralnog mehanizma u turskoj prijestolnici prisustvovaće i predstavnik NATO-a.
Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022.     Foto: AA

U srijedu u glavnom gradu Turkiye Ankari biće održan četvrti sastanak o stalnom zajedničkom mehanizmu između Turkiye, Finske i Švedske, saopštila je u ponedjeljak Direkcija za komunikacije Turkiye.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022.

Iako je Turkiye odobrila članstvo Finske u NATO-u, ova država očekuje da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog u junu prošle godine u Madridu da bi se pozabavila bezbjednosnim zabrinutostima Ankare.

Sastankom u srijedu u predsjedničkom kompleksu predsjedavaće Akif Cagatay Kilic, glavni savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Sastanku će prisustvovati Stian Jenssen, direktor kancelarije generalnog sekretara NATO-a, Jan Knutsson, državni sekretar švedskog ministarstva vanjskih poslova, i Jukka Salovaara, stalni državni sekretar finskog ministarstva vanjskih poslova.

Švedska je u novembru usvojila zakon o borbi protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti kandidaturu Stockholma za pridruživanje NATO-u. Novi zakon, koji je na snazi od 1. juna, dozvoljava vlastima da krivično gone pojedince koji podržavaju terorističke grupe.

Nekoliko ministara vanjskih poslova se nada da će Turkiye odobriti kandidaturu Švedske uoči Samita NATO-a koji će se održati u glavnom gradu Litvanije Vilniusu 11. i 12. jula.

TRT Balkan / agencije