Postrojenje će proizvoditi 35 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje i pokrivati ​​oko 10 posto potrošnje električne energije u zemlji.     Foto: AA

Pet godina od polaganja temelja za izgradnju turske nuklearne elektrane Akkuyu, zemlja sada odbrojava dane do početka njenog rada.

Isporukom prvog svježeg nuklearnog goriva na lokaciju elektrane 27. aprila, Akkuyu će postati nuklearno postrojenje.

Planirano je da prva jedinica elektrane počne sa radom ove godine, kada će nacija obilježiti 100. godišnjicu republike. Preostale tri jedinice bit će operativne po stopi od jedne godišnje do kraja 2026.

Po završetku, elektrana će imati četiri energetska reaktora VVER-1200 ukupne instalirane snage 4.800 megavata.

Ona će proizvoditi 35 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje i pokrivati ​​oko 10 posto potrošnje električne energije u zemlji.

Energija bez ugljika

Postrojenje sa baznim opterećenjem, koje će imati procijenjeni radni vijek od 60 godina s produženjem za još 20 godina, proizvodit će energiju bez ugljika 24 sata dnevno.

Nakon što elektrana bude u potpunosti operativna, očekuje se da će biti zaposleno oko 4.000 ljudi.

Međudržavni sporazum za elektranu koja se nalazi u južnoj regiji Mersin potpisan je između Turkiye i Rusije u maju 2010. godine. Ceremonija polaganja temelja je održana 3. aprila 2018. godine, nakon čega je počela izgradnja prvog bloka.

Izgradnja drugog bloka počela je 8. aprila 2020. godine, a prva serija betona za treći blok izlivena je 10. marta 2021. godine.

Izgradnja nuklearne elektrane, čije se gradilište smatra jednim od najvećih na svijetu, ušla je u svoju posljednju fazu kada su 21. jula 2022. godine postavljeni temelji za četvrti i ujedno posljednji blok.

TRT Balkan / agencije