Uzrok nesreće za sada je nepoznat.     Foto: AA

Vlasti su uspješno spasile najmanje 128 osoba zaglavljenih u kabinama nakon nesreće na žičari u kojoj je jedna osoba poginula, a sedam povrijeđeno u južnoj turskoj provinciji Antalija, objavio je u subotu turski zvaničnik.

"Evakuacija 128 građana zaglavljenih u 16 kabina obavljena je u teškim uslovima. Trenutno je u toku evakuacija 43 osobe u osam kabina“, rekao je Okay Memis, predsjednik AFAD-a (Uprave za vanredne situacije Republike Turkiye) koji djeluje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Turkiye.

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya prethodno je objavio da operaciju podržavaju AFAD, žandarmerija, policija, vojska, UMKE, nevladine organizacije i vatrogasne brigade, ukupno 543 pripadnika ekipa za potrage i spasavanje uz sedam helikoptera, vojni teretni avion, 108 vozila, šest vozila hitne pomoći i dronova.

On je na društvenoj mreži X objavio da su četiri helikoptera pod komandom obalske straže igrala aktivnu ulogu u operaciji spašavanja.

Memis je naveo i da stručnjaci sa specijalnom opremom dolaze do kabina sa zemlje i izvode akcije spašavanja pomoću užadi.

"Postoje problemi sa letovima zbog vjetra. Ipak, možemo reći da radimo veoma snažnu intervenciju. Nadamo se da ćemo operaciju završiti prije nego što padne mrak“, dodao je on.

U okrugu Konyaalti u Antaliji u petak se dogodio tragični incident kada se stub koji se urušio sudario sa kabinom žičare, pri čemu je jedna osoba poginula, a sedmoro je povrijeđeno, među kojima i dvoje djece.

Timovi za reagovanje na katastrofe hitno su upućeni na mjesto nesreće kako bi spasili preživjele, a incident je doveo do privremene obustave rada žičare.

Uzrok nesreće za sada je nepoznat.

TRT Balkan / agencije