Brojni sastanci organizirani su pod turskom inicijativom, s ciljem postizanja trajnog mira.      Foto: Reuters

Republika Turkiye postala je svjetski centar diplomatije za 2022. godinu, organizirajući trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turkiye, Rusije i Ukrajine, kao i razgovore o crnomorskoj inicijativi za žito, razgovore o razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine, Diplomatski forum u Antaliji (ADF) i Konferenciju o posredovanju u Istanbulu.

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman 5. marta je boravila u dvodnevnoj posjeti Istanbulu i Ankari, gdje je s turskim kolegom Sedatom Onalom i drugim zvaničnicima Turkiye razgovarala o bilateralnim vezama, regionalnom razvoju i ruskom ratu protiv Ukrajine.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog boravio je u dvodnevnoj posjeti Ankari od 9. marta i sastao se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ta posjeta se smatra korakom prema poboljšanju odnosa dviju zemalja.

U nastojanju da okonča rat u Ukrajini i postigne trajni mir, Turkiye je 10. marta sazvala trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova na kojem su se prvi put sreli ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba. Taj važan sastanak održan je na marginama godišnjeg Foruma diplomatije u Antaliji.

Tokom sastanka, koji je pratilo blizu 400 domaćih i stranih novinara, Turkiye je istaknula potrebu da humanitarni koridori budu otvoreni.

Istog dana održana je i osma Istanbulska medijacijska konferencija na kojoj su učestvovali visoki predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres.

Još jedan značajan sastanak 10. marta održan je između turskog predsjednika Erdogana i predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva. Tokom sastanka u Ankari dvojica čelnika razgovarala su o najnovijoj situaciji u rusko-ukrajinskom ratu, bilateralnim odnosima i doprinosu saradnje Turkiye i Azerbejdžana evropskoj energetskoj sigurnosti.

Diplomatski forum u Antaliji (ADF) održan je od 11. do 13. marta pod temom “Rekodiranje diplomatije“.

Uz učesnike iz ukupno 75 država, na forumu je bilo najmanje 17 šefova država i vlada, 80 ministara i 39 visokih predstavnika međunarodnih organizacija.

Nakon uvodnih riječi, turski predsjednik Erdogan održao je 11 bilateralnih sastanaka, a turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u tom periodu u Antaliji je održao 67 bilateralnih sastanaka.

Armenski ministar vanjskih poslova Ararat Mirzoyan također je prisustvovao ADF-u i sastao se s ministrom Cavusogluom. Dvojica ministara istaknula su svoje stavove u nastavku pregovora o normalizaciji, s ciljem potpune normalizacije veza i uspostave dobrosusjedskih odnosa između Turkiye i Armenije.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se 13. marta s predsjednikom Erdoganom u Istanbulu, kada je naglašeno jačanje saradnje i fokusiranje na pozitivnu agendu.

Turski predsjednik Erdogan je 25. novembra primio generalnog sekretara UN-a Gutteresa, a sastanak je održan netom prije Guterresove posjete Moskvi.

Nadalje, Tursko-afrički medijski samit organiziran je 25. maja u organizaciji Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye. Događaju je prisustvovalo najmanje 80 predstavnika medija, diplomata, intelektualaca, predstavnika privatnog sektora i nevladinih organizacija iz Turkiye i 45 afričkih zemalja.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula globalno važan sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žita iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je bio prekinut zbog rata. Nekoliko dana prije planiranog isteka, ugovor o izvozu žita produžen je za dodatnih 120 dana, počevši od 19. novembra.

Mnoge države i međunarodne organizacije pozdravile su taj diplomatski uspjeh Turkiye i UN-a, kojim je kroz crnomorski žitni koridor s 556 brodova prevezeno više od 14 miliona tona žitarica.

Osim toga, Turkiye je posredovala u važnoj razmjeni ratnih zarobljenika između Ukrajine i Rusije. Takva razmjena izvršena je na inicijativu predsjednika Erdogana u septembru.

Od 6. do 12. augusta održana je 13. Konferencija ambasadora pod nazivom “Mudra i saosjećajna turska diplomatija 2023. i kasnije“, a tokom koje su turski ambasadori razmijenili mišljenja o regionalnim i globalnim pitanjima usko vezanim uz tursku vanjsku politiku.

Među prisutnim su bili i inozemni gosti, uključujući čelnicu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) Helgu Schmid, ministra vanjskih poslova Azerbejdžana Ceyhuna Bayramova i ministra vanjskih poslova Gvatemale Maria Adolfa Bucara Floresa.

U Istanbulu je 17. oktobra održan vanredni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Organizacije turskijskih država (OTS), na kojem se, osim prioritetnih pitanja na dnevnom redu, razgovaralo i o pripremama za budući samit OTS-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg boravio je u posjeti Turkiye od 3. do 5. novembra, a primio ga je i turski predsjednik Erdogan. Također se sastao s ministrom vanjskih poslova Cavusogluom i ministrom odbrane Hulusijem Akarom, gdje je zahvalio Turkiye na njenim naporima da crnomorski žitni koridor ponovo postane operativan.

Svjetski forum TRT-a 2022, dvodnevni godišnji događaj, održan je u Istanbulu od 9. do 10. decembra. Skup, koji je ove godine održan pod temom “Mapiranje budućnosti: Neizvjesnosti, realnosti i prilike“, okupio je intelektualce, novinare, političare i članove civilnog društva iz svih dijelova svijeta.

Blizu 100 govornika i više od 1.000 učesnika iz blizu 40 država prisustvovalo je forumu, na kojem je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski virtuelno učestvovao putem videopoziva uživo. Zelenski je izrazio zahvalnost Turkiye i njenom predsjedniku Erdoganu na pomoći u razmjeni zatvorenika između Ukrajine i Rusije.

TRT Balkan / agencije