Centralna banka Turkiye         Foto: TRT World

Centralna banka Turkiye povećala je u četvrtak kamatnu stopu sa 8,5 na 15 procentnih poena.

Nakon reizbora u maju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan postavio je Mehmeta Simseka za novog ministra finansija i trezora i iskusnog bankara Hafizea Gayea Erkana za guvernera turske Centralne banke.

“Odbor je odlučio da započne proces monetarnog pooštravanja kako bi se što prije uspostavio kurs dezinflacije, kako bi se usidrila inflatorna očekivanja i kontrolisalo pogoršanje ponašanja cijena”, navodi se u saopštenju banke.

“Iako inflacija u svijetu opada, ona je i dalje znatno iznad dugoročnih prosjeka. Kao rezultat toga, centralne banke širom svijeta nastavljaju da preduzimaju mjere za smanjenje inflacije.”

Potez banke uslijedio je manje od mjesec nakon imenovanja novog ministra, koji je ranije isticao potrebu za fiskalnom politikom i strukturnim reformama.

„Odbor će odrediti referentnu stopu na način koji će stvoriti monetarne i finansijske uvjete potrebne za osiguranje pada osnovnog trenda inflacije i dostizanje ciljane inflacije od 5 odsto u srednjem roku“, navodi se u saopštenju.

“Monetarno zaoštravanje će se dalje jačati onoliko koliko bude potrebno, blagovremeno i postepeno, dok se ne postigne značajno poboljšanje izgleda inflacije.”

TRT Balkan