Nacionalni centar za uklanjanje mina u Turskoj očistio je skoro 45 miliona kvadratnih metara.     Foto: AA Archive

Turkiye je očistila skoro 45 miliona kvadratnih metara mina od 2015. godine, prema obrambenim izvorima.

Ukupno 226.000 mina je uništeno u proteklih devet godina u sklopu operacija humanitarnog deminiranja koje koordinira Nacionalni centar za uklanjanje mina (MAFAM) pri Ministarstvu nacionalne odbrane Turkiye, prema informacijama dobijenim iz izvora u ministarstvu.

U međuvremenu, mine oslobođene tokom rusko-ukrajinskog rata i dalje predstavljaju prijetnju pomorskom saobraćaju u Crnom moru.

Rute koje prate lebdeće mine određuju se na osnovu analize podataka turskih pomorskih snaga, a nadzor mina se vrši 24/7.

Aktivnosti uklanjanja mina uključuju pomorske patrolne avione, helikoptere, bespilotne letjelice, brodove za lov na mine i patrolna plovila.

Do sada su turske pomorske snage otkrile i uništile pet mina u Crnom moru.

Bliska koordinacija sa Bugarskom, Rumunijom

Sve takve pomorske aktivnosti provode se u bliskoj koordinaciji sa savezničkim zemljama Bugarskom i Rumunijom po principu regionalnog vlasništva.

Radi sigurnosti Istanbulskog moreuza, nadzor se vrši 24 sata dnevno, s najmanje dva broda u tom području od marta 2022.

Aktivnosti nadzora mina uključuju ratne brodove, pomorske patrolne avione, bespilotne letjelice, helikoptere i Koordinacioni centar za nadzor Crnog mora.

Od 2015. godine centar radi na podizanju svijesti o rizicima od protupješadijskih mina, koje mogu uzrokovati ozljede ili smrtne slučajeve ljudi koji žive u područjima s visokim rizikom od mina ili u blizini regija miniranih u Turkiye.

TRT Balkan / agencije