"Štitit ćemo našu slavnu historiju, ispisanu velikim junaštvom i hrabrošću, i nikada nećemo odustati od očuvanja duha Canakkalea", poručio je Erdogan.     Foto: AA

Širom Republike Turkiye danas se na prigodne načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 108. godišnjica pomorske pobjede na Canakkaleu.

U Evropi poznata i kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, kao i kopnena bitka koja se na Canakkale odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine. To su bitke koje zauzimaju najznačajnije mjesto u historiji Turkiye i šire.

"Pobjeda kod Canakkalea je velika i historijski ep o herojstvu, u kojoj je turski narod još jednom pokazao svijetu da nikada neće odustati od svoje neovisnosti", naveo je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

Odajući počast svim šehidima, Erdogan je u poruci naveo da su turski preci i na Canakkaleu pokazali kako je narod složan u teškim vremenima te nisu dozvolili neprijatelju da kroči na tursko tlo zaliveno krvlju šehida. "Štitit ćemo našu slavnu historiju, ispisanu velikim junaštvom i hrabrošću, i nikada nećemo odustati od očuvanja duha Canakkalea", poručio je Erdogan.

Dan šehida i godišnjica pomorske bitke na Canakkaleu obilježena je danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence na spomen-obilježja. Komemoracijske ceremonije u Canakkaleu započele su jutrošnjim podizanjem turske zastave, na kojoj je prisustvovao ministar odbrane Hulusi Akar.

"Na 108. godišnjicu pobjede i Dana šehida 18. marta u Canakkaleu, s poštovanjem i zahvalnošću obilježavamo sjećanje na naše slavne pretke, posebno na našeg vrhovnog komandanta Gazi Mustafu Kemala Ataturka, koji je Canakkale učinio neprohodnim za neprijatelje", saopćeno je iz Ministarstva odbrane Turkiye.

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye također je u prigodnoj poruci odalo počast Ataturku i njegovim saborcima koji su dali svoje živote u Canakkaleu za našu neovisnost i budućnost.

TRT Balkan / agencije