Skupu je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu.     Foto: AA

U turskoj metropoli Istanbulu održan je Veliki balkanski susret kojem su prisustvovali brojni zvaničnici i predstavnici iz regije Balkana i turski političari.

Skupu je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan putem telefonske veze obratio se prisutnima.

"Neka naš Gospodar učini naše jedinstvo trajnim. Želio bih kazati da se nadam da će naše dugo putovanje dostići vrhunac ne samo danas nego i nakon nedjelje", rekao je Erdogan te dodao:

"Nadam se da ćete biti ponosni na budućnost čitavog Balkana i tog regiona. U mojoj molitvi tražim da naše jedinstvo bude trajno. Moja molitva je da još više ojačamo i da nastavimo ovo naše putovanje. Najsrdačnije vas sve pozdravljam."

Građani Turkiye 14. maja će glasati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birat će između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasat će prvi put.

Birališta u nedjelju, 14. maja, bit će otvorena od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija. Birališta su ranije otvorena i izvan Turkiye, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Više od 3,41 milion građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

TRT Balkan / agencije