Turski predsjednik je poručio da će građani za korištenje u primarnim potrebama domaćinstva, prvenstveno u kuhinji, imati besplatan plin tokom godinu dana.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je četvrtak da će puni kapacitet eksploatacije crnomorskog plina nadomjestiti skoro 30 posto ukupnih potreba Turkiye.

Govoreći na ceremoniji puštanja u pogon crnomorskog nalazišta prirodnog plina, Erdogan je rekao da Turkiye "čini istorijski korak ka energetskoj nezavisnosti".

Kako je kazao, dok se drugdje u svijetu nakon pronalaska na upotrebu plina čeka šest-sedam godina, njegova zemlja je uspostavila tempo kojim si to uspjeli za manje od tri godine.

"Kada dostignemo puni kapacitet, na ovaj način ćemo moći zadovoljiti skoro 30 posto godišnjih potreba naše zemlje. U prvoj etapi iz crnomorskog pronalazišta Sakarya dnevno ćemo vaditi 10 miliona kubnih metara prirodnog gasa, dok s drugim bušotinama ta cifra ide na 40 miliona", rekao je Erdogan.

Erdogan je dalje rekao da crnomorski prirodni plin ne samo da će značajno smanjiti zavisnost njegove zemlje od stranog prirodnog gasa, već će i "Filyos i Zonguldak učiniti važnim energetskim čvorištem".

Turski predsjednik je poručio da će građani za korištenje u primarnim potrebama domaćinstva, prvenstveno u kuhinji, imati besplatan plin tokom godinu dana.

U augustu 2020. godine, 320 milijardi kubnih metara prirodnog plina otkriveno je u bušotini Tuna-1 na plinskom polju Sakarya u Crnom moru, što ga čini najvećim otkrićem tog energenta u historiji Turkiye.

Uz dodatnih 85 milijardi kubnih metara otkrivenih u oktobru 2020, ukupna količina otkrivenih rezervi plina iznosila je 405 milijardi kubnih metara.

Nnakon otkrića 135 milijardi kubnih metara u bušotini Amasra-1 u junu 2021. godine, rezerve crnomorskog plina iznosile su 540 milijardi kubnih metara.

Još 58 milijardi kubnih metara gasa pronađeno je u decembru 2022. u bušotini Caycuma-1 u jugozapadnom dijelu Crnog mora.

Nezavisna procjena je pokazala da će turske rezerve gasa u Crnom moru dostići 710 milijardi kubnih metara, s tržišnom vrijednošću od oko bilion dolara.

TRT Balkan / agencije