Tokom akcija oduzeta je i brojna organizaciona dokumentacija.     Foto: AA

U antiterorističkoj operaciji u subotu u Turkiye uhapšeno je 17 osumnjičenih članova terorističke organizacije Daesh/ISIS povezanih s pucnjavom na katoličku crkvu u Istanbulu, naveli su turski bezbjednosni izvori.

„Obavještajne i policijske snage identifikovale su počinioce i osumnjičene za koje se vjeruje da su povezani s napadom na crkvu Santa Maria u kojem je jedna osoba poginula“, rekli su izvori pod uslovom da ostanu anonimni.

Izvori dodaju da su snage bezbjednosti izvele istovremene operacije, sa centrom u Istanbulu, kako bi omele aktivnosti osumnjičenih i spriječile potencijalne terorističke napade u zemlji.

Tokom akcija oduzeta je i brojna organizaciona dokumentacija.

Dvojica maskiranih napadača izvela su oružani napad prošle nedjelje na vjernike u katoličkoj crkvi u Sariyeru u Istanbulu, u kojem je ubijen Tuncer Cihan (52).

Odgovornost za napad preuzela je teroristička grupa Daesh/ISIS.

U operacijama Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) Turkiye osujećeno je nekoliko drugih napada koje je teroristička grupa planirala na sinagoge, crkve i iračku ambasadu u decembru 2023. Operacije su dovele do hapšenja osumnjičenih članova grupe i zapljene digitalnih materijala.​​​​​​

TRT Balkan / agencije