Turske vlasti koriste izraz "neutralizirati" kako bi implicirale da su se dotični teroristi predali ili da su ubijeni ili zarobljeni.       Foto: AA

"Turska obavještajna agencija (MIT) neutralizirala je vođu terorističke grupe PKK/YPG u sjevernom sirijskom gradu Ayn al-Arabu", rekli su sigurnosni izvori.

U prekograničnoj operaciji, Nacionalna obavještajna agencija neutralizirala je Mutlua Kacara, kodnog imena Karker Andok, glavnog člana terorističke grupe u okrugu Ayn al-Arab, rekli su izvori koji su željeli ostati anonimni.

Turske vlasti koriste izraz "neutralizirati" kako bi implicirale da su se dotični teroristi predali ili da su ubijeni ili zarobljeni.

Kacar, koji se terorističkoj organizaciji PKK/YPG pridružio 1997. godine, a 2009. učestvovao u terorističkim aktivnostima u regiji Haftanin u sjevernom Iraku, zadobio je povrede ruke i oka u sukobima sa snagama sigurnosti.

Nakon što je djelovao kao samoproglašeni vođa kampa Makhmur Rustem Cudi u sjevernom Iraku 2013, u sirijskoj regiji Tel Rifaat 2015. i kao takozvani zapovjednik lokalnih snaga u Tel Rifaatu za PKK/YPG 2020, Kacar je imao ulogu kolovođe Ayn al-Araba za PKK/YPG ranije ove godine.

Godine 2022. otišao je u Al-Malikiyah na sjeveroistoku Sirije.

Godinu prije toga naredio je teroristički napad na konvoj turskih snaga sigurnosti koje su djelovale u području operacije "Štit Eufrata" u sjevernoj Siriji, što je rezultiralo smrću dva vojnika 24. jula 2021.

Operacija tokom koje je neutraliziran Kacar, koji je dugo bio pod nadzorom snaga sigurnosti, uslijedila je nakon što je MIT otkrio njegovu lokaciju u Siriji.

Turkiye je od 2016. godine izvela niz uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje južne granice duž sjevernog pograničnog pojasa u Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika i dobrovoljni povratak izbjeglica. Bile su to operacije "Štit Eufrata" (2016), "Maslinova grančica" (2018) i "Izvor mira" (2019).

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je njegov sirijski ogranak.

TRT Balkan / agencije