Genc je također kazao da je posebno sretan što je ostvario cilj vožnje biciklom kroz tri kontinenta, što je dosad uspio samo mali broj avanturista.     Foto: AA

Turski biciklista Gurkan Genc, ​​poznat kao "čelični konjanik", prešao je impresivnih 130.000 kilometara kroz 69 zemalja i tri kontinenta.

Reporterska ekipa agencije Anadolu (AA) razgovarala je sa ovim upornim i hrabrim biciklistom dok je na nesvakidašnjem putovanju boravio u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije.

Nakon što je riješio sve potrebne procedure oko vize, Turčin je nastavio putovanje biciklom kroz Sjedinjene Američke Države, Meksiko, Kanadu i Aljasku.

Turski biciklista je izjavio kako planira da njegovo putovanje biciklom bude zvanično priznato i u Guinnessovoj knjizi rekorda kako bi ostalo trajno zapisano.

Osvrćući se na iskustva tokom putovanja Latinskom Amerikom, Genc je ispričao da je ”pedalao” rutom od najjužnijeg dijela Južne Amerike, kroz zemlje poput Urugvaja, Brazila, Paragvaja, sjeverne Argentine, Čilea, Bolivije, Perua, Ekvadora i konačno do Kolumbije.

Uspio je, kako je rekao, dovršiti putovanje kroz Centralnu Ameriku uprkos mnogim izazovima s kojima se suočio zbog pandemije.

Genc je također kazao da je posebno sretan što je ostvario cilj vožnje biciklom kroz tri kontinenta, što je dosad uspio samo mali broj avanturista.

Ispričao je kako se nakon ove duge avanture planira vratiti u Turkiye i na razne načine promovisati i podržati biciklizam kako bi što više ljudi vodili zdrav način života.

"Zašto Turkiye ne bi imala ministra sporta koji je biciklom proputovao svijetom?", kazao je Genc, a potom je pojasnio kako će izgledati njegovo dalje putovanje:

"Moje putovanje od Sjedinjenih Američkih Država do Meksika i Aljaske je oko 25.000 kilometara. Nakon toga ću preći biciklom oko 10.000 kilometara na Novom Zelandu i Australiji, nakon čega slijedi oko 20.000 kilometara u zemljama jugoistočne Azije."

Potom će nastaviti put ka domovini Turkiye.

"Do Turkiye će ostati oko 50.000 kilometara. To znači da će moje putovanje trajati otprilike pet godina”, rekao je Genc.

Turski biciklista je i ranije nekoliko puta putovao biciklom kroz mnoge zemlje, ”pedalajući” na desetine hiljada kilometara.

TRT Balkan / agencije