Neutralizirani Kaya koristio je i kodno ime “Hasan“.          Foto: AA

Nacionalna obavještajna služba Turkiye (MIT) izvela je uspješnu antiterorističku operaciju na sjeveru Iraka i neutralizirala takozvanog šefa obavještajnih poslova PKK-a Celala Kayu, koji je planirao ubistvo turskog diplomate Osmana Kosea.

Neimenovani sigurnosni izvori saopćili su da je istaknuti član terorističke organizacije PKK Kaya neutraliziran u iračkom gradu Suleymaniyi, a da je turski MIT prethodno utvrdio da već duže vrijeme živi i djeluje na sjeveru Iraka.

Neutralizirani Kaya koristio je i kodno ime “Hasan“, a planirao je teroristički napad u kojem 17. jula 2019. godine u Erbilu ubijen diplomat Kose.

Istragom je utvrđeno da je Kaya bio istaknuti član terorističke mreže PKK-a i da je radio na vrbovanju novih terorista, planiranju terorističkih akata, prikupljanju obavještajnih podataka za terorističke napade na turske snage sigurnosti te na planiranju otmica turskih službenika.

Terorist Kaya neutraliziran je na periferiji Suleymaniye i to nakon opsežnog praćenja od strane MIT-a, čime je zadan novi težak udarac teroristima PKK-a.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističke organizacije PKK-a.

TRT Balkan / agencije