Palestinski predsjednik pozvao je Francusku da prizna Državu Palestinu i podrži njeno punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.              Foto: AA

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne razgovarali su u ponedjeljak o razvoju situacije u Pojasu Gaze.

Abbas je dočekao Sejournea kasno u ponedjeljak u Ramallahu, a dvojica zvaničnika razgovarala su o naporima da se zaustavi izraelski rat u Gazi, navodi palestinska novinska agencija WAFA.

Tokom sastanka, palestinski predsjednik je istakao važnost povećanja humanitarne i medicinske pomoći Pojasu Gaze.

Abbas je također prenio šefu francuske diplomatije svoje kategorično odbijanje bilo kakvog pokušaja raseljavanja Palestinaca iz Gaze, ističući da je to "sastavni dio palestinske države".

Palestinski predsjednik pozvao je Francusku da prizna Državu Palestinu i podrži njeno punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

"Ovo je ispravan put za implementaciju političkog rješenja u skladu s međunarodnim rezolucijama o legitimitetu i Arapskom mirovnom inicijativom zasnovanom na dvodržavnom rješenju", naglasio je Abbas.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, ubivši najmanje 27.478 Palestinaca i ranivši 66.835. Vjeruje se da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, navode Ujedinjene nacije.

TRT Balkan / agencije