Yildiz je istaknuo međusobno pogoršanje sigurnosnih, ekonomskih i humanitarnih dimenzija u Siriji, koje je dodatno pogoršano nedavnim opasnim eskalacijama u regionu. / Photo: AA

Turkiye je uputila oštro upozorenje na stalnu prijetnju koju predstavlja teroristička organizacija PKK/YPG u Siriji tokom sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“PKK/YPG predstavlja najveću prijetnju teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije dok nastavlja da unapređuje separatističku i razornu agendu na sjeveroistoku zemlje”, rekao je u četvrtak Ahmet Yildiz, novi stalni predstavnik Turkiye pri UN-u.

U odlučnoj deklaraciji, Yildiz je ponovio čvrst stav Turkiye da "PKK/YPG i njegova separatistička teroristička agenda nemaju mjesta u budućnosti Sirije".

On je dalje osudio eksploataciju civilnih objekata od strane terorističke grupe i njenu opresivnu praksu protiv lokalnog stanovništva.

Ističući hitnu potrebu za usklađenim međunarodnim naporima za rješavanje višestruke krize koja je zahvatila Siriju, Yildiz je rekao: "Ne možemo izgubiti iz vida nesigurnu situaciju u Siriji u 14. godini sukoba."

“Bojno polje za druga neprijateljstva”

U obraćanju Vijeću sigurnosti Yildiz je podvukao međusobno pogoršanje sigurnosnih, ekonomskih i humanitarnih dimenzija u Siriji, koje je dodatno pogoršano nedavnim opasnim eskalacijama u regionu.

"Sirija je i dalje alarmantno izložena bojnom polju za druga neprijateljstva na Bliskom istoku", dodao je.

Pozivajući sve relevantne strane da se uzdrže od akcija koje bi mogle pogoršati tenzije, Yildiz je također naglasio potrebu revitalizacije političkog procesa u skladu s Rezolucijom Vijeća sigurnosti 2254, pozivajući na nacionalno pomirenje kako bi se riješili osnovni uzroci sukoba.

On je izrazio podršku Ustavnom odboru kao ključnoj platformi za pregovore između režima Bashara al Assada i opozicije, pozivajući na njegovo brzo sazivanje bez odlaganja oko pitanja mjesta održavanja.

On je također ponovio podršku Turkiye specijalnom izaslaniku UN-a za Siriju Geiru Pedersenu u naporima ka političkom rješenju.

"S obzirom na neophodnost koordinacije humanitarnog odgovora na zapanjujući nivo potreba, kao i u skladu sa situacijom na terenu, važno je očuvati pristup ‘cjelokupne Sirije’", rekao je.

TRT Balkan