Rusija je u subotu objavila da suspendira učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka.      Foto: Reuters

Nakon što je Rusija suspendovala Istanbulski sporazum o izvozu žitarica crnomorskim koridorima uz posredovanje Ujedinjenih nacija, turski ministar odbrane Hulusi Akar u utorak je naglasio važnost implementacije inicijative u odvojenim telefonskim razgovorima s ukrajinskim ministrima.
Akar je razgovarao o najnovijoj situaciji u vezi s isporukom žitarica s ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom i ministrom za infrastrukturu Aleksandrom Kubrakovim.

Naveo je da je sporazum o izvozu žitarica uveliko doprinio ublažavanju globalne prehrambene krize jer je gotovo 10 miliona tona žitarica isporučeno onima kojima je to potrebno i dokazao da "saradnja i dijalog" rješavaju probleme.

Crnomorski žitni koridor je, kako je rekao, mnogo brži i pogodniji za transport žitarica nego kopneni put.

"Inicijativu otpreme žitarica, koja je čisto ljudska aktivnost, treba odvojiti od konfliktnih uslova", poručio je Akar.

Kako je kazao, Turkiye će "nastaviti sa svojom ulogom u osiguravanju mira u regiji i humanitarne pomoći na svim nivoima, kao što je to činila do sada".

Telefonski pozivi uslijedili su nekoliko dana nakon što je Rusija suspendovala sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Rusija je u subotu objavila da suspendira učešće u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat.
U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a – kako bi nadgledao pošiljke.

TRT Balkan / agencije