Nekoliko zemalja obustavilo je finansiranje UNRWA nakon što je Tel Aviv naveo da su neki od zaposlenih u agenciji bili umiješani u Hamasov prekogranični napad na Izrael 7. oktobra.    Foto: Reuters

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) upozorila je u četvrtak da će zaustaviti svoje humanitarne operacije u roku od nekoliko sedmica ako međunarodni donatori nastave suspenziju sredstava.

“Naše operacije će vjerovatno doći do kraja u narednih nekoliko sedmica ako finansiranje ostane obustavljeno“, rekla je portparolka UNRWA Juliette Touma za televiziju Al-Jazeera.

Nekoliko zemalja obustavilo je finansiranje UNRWA nakon što je Tel Aviv naveo da su neki od zaposlenih u agenciji bili umiješani u Hamasov prekogranični napad na Izrael 7. oktobra.

Agencija UN-a, koja je osnovana 1949. godine za pomoć palestinskim izbjeglicama širom Bliskog istoka, pokrenula je istragu i raskinula saradnju s pojedinim uposlenicima.

“Potrebno je više zaliha hrane da bi se spriječila glad u Gazi, a ove zalihe su kod UNRWA. Bez UNRWA nema konvoja“, rekla je Touma.

TRT Balkan / agencije