Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi izjavio je da situacija u Pojasu Gaze ne dozvoljava dalje odgađanje postizanja sporazuma o prekidu vatre.       Foto: Reuters

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi izjavio je da situacija u Pojasu Gaze ne dozvoljava dalje odgađanje postizanja sporazuma o prekidu vatre.

"Humanitarna situacija u Gazi ne dozvoljava dalja odgađanja u postizanju odlučnih rješenja za prekid vatre", rekao je Al-Sisi tokom sastanka u Kairu s delegacijiom Komiteta za vanjske poslove britanskog Donjeg doma.

Na sastanku se razgovaralo o regionalnoj situaciji, posebno u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju egipatskog Predsjedništva.

Od nedjelje u egipatskoj prijestolnici Kairu traju pregovori u kojima učestvuju Egipat, Sjedinjene Američke Države (SAD), Katar i Hamas, navodi egipatska državna televizija Al-Qahera News TV.

Prema pisanju izraelskih medija, posrednici nastoje premostiti razlike između Izraela i Hamasa oko detalja izraelskog povlačenja iz Pojasa Gaze, kao i zarobljenika koji će biti pušteni s obje strane.

Vjeruje se da Hamas drži više od 130 izraelskih zarobljenika od napada 7. oktobra.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog prekograničnog napada 7. oktobra u kojoj je ubijeno 30.717, a povrijeđeno 72.156 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

TRT Balkan / agencije