Morski led koji prekriva okean oko Antarktika ove je zime dostigao rekordno nizak nivo.     Foto: Reuters

Istraživači upozoravaju da ova promjena može imati strašne posljedice za životinje poput pingvina koji se razmnožavaju i uzgajaju svoje mlade na morskom ledu, dok također ubrzava globalno zagrijavanje smanjujući količinu Sunčeve svjetlosti koja se odbija od bijelog leda nazad u svemir.

Obim antarktičkog morskog leda dostigao je vrhunac ove godine 10. septembra, kada je pokrivao 16,96 miliona kvadratnih kilometara (6,55 miliona kvadratnih milja), što je najniži zimski maksimum od kada su satelitski zapisi počeli 1979. godine, saopštio je NSIDC.

To je oko milion kvadratnih kilometara manje leda od prethodnog zimskog rekorda postavljenog 1986.

"Ovo nije samo godina obaranja rekorda, to je godina ekstremnog obaranja rekorda", rekao je Walt Meier, viši naučnik NSIDC-a.

NSIDC je u izjavi rekao da su brojke preliminarne, a potpuna analiza bit će objavljena sljedeći mjesec.

Na južnoj hemisferi godišnja doba su obrnuta s morskim ledom koji uglavnom dostiže vrhunac oko septembra pred kraj zime, a kasnije se topi na najnižu tačku u februaru ili martu, kako se ljeto bliži kraju.

Ljetna površina morskog leda na Antarktiku također je dostigao rekordno nizak nivo u februaru, nadmašivši prethodnu oznaku postavljenu 2022. godine.

Arktik je bio teško pogođen klimatskim promjenama u posljednjem desetljeću, s morskim ledom koji se ubrzano pogoršava dok se sjeverno područje zagrijava četiri puta brže od globalnog prosjeka.

Iako klimatske promjene doprinose topljenju glečera na Antarktiku, manje je izvjesno kako temperature zagrijavanja utječu na morski led u blizini južnog pola.

Obim morskog leda tamo je rastao između 2007. i 2016. godine.

Pomak posljednjih godina ka rekordno niskim uvjetima doveo je naučnike do zabrinutosti da bi se klimatske promjene konačno mogle pojaviti u antarktičkom morskom ledu.

Iako je Meier upozorio da je prerano o tome govoriti, akademski članak objavljen ranije ovog mjeseca u časopisu Communications Earth and Environment ukazao je na klimatske promjene kao potencijalni faktor.

TRT Balkan / agencije