Razgovarat će se o "izraelskim zločinima genocida i prisilnog izgladnjivanja", navodi se.     Foto: Reuters Archive

Arapska liga održaće vanredni sastanak na nivou stalnih delegata na kojem će se razgovarati o dešavanjima u Pojasu Gaze, gdje Izrael nastavlja napade od 7. oktobra.

U saopštenju zamjenika generalnog sekretara Arapske lige Hossama Zakija navodi se da će zasjedanje biti održano u srijedu u sjedištu organizacije u Kairu, glavnom gradu Egipta.

Razgovarat će se o "izraelskim zločinima genocida i prisilnog izgladnjivanja", navodi se.

Palestinski predstavnik u Arapskoj ligi Muhannad al-Aqluk pozvao je u ponedjeljak na održavanje vanrednog sastanka kako bi razgovarali o "izraelskim zločinima genocida i prisilnog izgladnjivanja i prijetnji okupacije Rafaha".

Broj ubijenih Palestinaca u napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze dostigao je 32.916 ljudi, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravlja Gaze.

U saopćenju Ministarstva se navodi da su 75.494 osobe također povrijeđene u izraelskim napadima.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

TRT Balkan / agencije