Vojnik i pas učestvuju u operaciji potrage za preživjelom djecom iz aviona Cessna 206 koji se srušio u džungli prije više od dvije sedmice.          Foto: Reuters

Četvero djece, uključujući 11-mjesečnu bebu, pronađeno je živo u gustoj kolumbijskoj Amazoniji nakon pada aviona prije više od dvije sedmice, rekao je u srijedu predsjednik Gustavo Petro, proglašavajući "radost za svijet".

Petro je na Twitteru naveo da su djeca pronađena nakon "naporne potrage" od vojske, koja tek treba da potvrdi spas.

Više od 100 vojnika bilo je raspoređeno sa psima tragačima u potrazi za maloljetnicima koji su putovali u avionu koji se srušio 1. maja, pri čemu su tri odrasle osobe, uključujući pilota i majku djece, poginule.

Spasioci su rekli da vjeruju da su djeca - među kojima su, osim 11-mjesečnog djeteta, od trinaest, devet i četiri godine - lutala kroz džunglu u južnom odjelu Caqueta od nesreće.

Petro nije iznio nikakve detalje o tome gdje su djeca spašena niti kako su preživjela sama u džungli.

Avianline Charters, vlasnik srušene letjelice, rekao je da je jednom od pilota u zoni potrage rečeno da su djeca pronađena i da su "prevezena čamcem niz rijeku i da su sva živa".

Međutim, iz kompanije su također rekli da "nema zvanične potvrde" da su djeca potpuno van životne opasnosti, a grmljavina u tom području i dalje predstavlja opasnost za njihovu sigurnost.

Oružane snage su ranije saopćile da su njihovi napori u potrazi intenzivirani nakon što su spasioci naišli na "sklonište izgrađeno na improvizovani način sa štapovima i granama", što ih je navelo da vjeruju da ima preživjelih.

Na fotografijama koje je objavila vojska, među granama na podu džungle mogle su se vidjeti makaze, cipele i vezice za kosu. Prije otkrića skloništa primijećeni su bebina flašica za piće i napola pojedeni komadi voća.

U ponedjeljak i utorak vojnici su pronašli tijela pilota i dvoje odraslih koji su letjeli iz džungle u San Jose del Guaviare, jedan od glavnih gradova u kolumbijskoj amazonskoj prašumi.

Jedna od poginulih, Ranoque Mucutuy, bila je majka četvero djece.

Nepristupačan region

Ogromna stabla koja mogu narasti do 40 metara i obilne padavine otežale su potragu "Operacije Nada".

Za pomoć su korištena tri helikoptera, od kojih je jedan puštao snimljenu poruku bake djece na njihovom maternjem jeziku Huitoto u kojoj im je rekla da prestanu da se kreću kroz džunglu.

Vlasti nisu navele šta je izazvalo pad aviona. Pilot je prijavio probleme s motorom samo nekoliko minuta prije nego što je avion nestao s radara, saopštilo je kolumbijski organ za odgovor na katastrofe.

Riječ je o regionu s malo puteva i teško je pristupačan riječnim putem, pa je avionski prevoz uobičajen. Djeca su iz autohtone zajednice Huitoto, koja se također piše Witoto, a poznati su po tome što žive u skladu s udaljenom džunglom. Zajednica razvija vještine u lovu, ribolovu i sakupljanju, što je moglo pomoći djeci da prežive.

Eksploatacija, bolesti i asimilacija naglo su smanjili populaciju tokom mnogih decenija.

Petro, koji je najavio spašavanje, prvi je ljevičarski predsjednik Kolumbije. On je došao na vlast prošlog augusta, ali nije bio u mogućnosti da uvede temeljne reforme u zakonu o radu, zdravstvu, penzijama i pravosuđu koje je obećao tokom svoje kampanje.

TRT Balkan / agencije