Belgija uništava vakcine protiv virusa COVID-19 vrijedne 131 milion eura

Belgija uništava vakcine protiv virusa COVID-19 vrijedne 131 milion eura

Uništavanje vakcina, testova i maski koštaće 310.000 eura.
Belgijski mediji objavili su da je potrebno uništiti 3,5 miliona doza vakcina, što predstavlja 6,5 posto od 54 miliona doza vakcina koje je primila ta zemlja.               Foto: AA

Vlada Belgije objavila je u petak da će zbrinuti vakcine s isteklim rokom i medicinske potrepštine u vrijednosti od 131 milion eura (146 miliona dolara) kupljene tokom pandemije COVID-19.

Belgijski mediji objavili su da je potrebno uništiti 3,5 miliona doza vakcina, što predstavlja 6,5 posto od 54 miliona doza vakcina koje je primila ta zemlja.

Ove vakcine su za prvu varijantu virusa, a biće uništene zajedno sa brojnim test setovima kojima je istekao rok trajanja i maskama koje ne zadovoljavaju propisane standarde.

Ukupna vrijednost medicinskog materijala i vakcina koje treba uništiti je 131 milion eura, a sam proces koštaće 310.000 eura.

Belgijski ministar zdravlja Frank Vandenbroucke izjavio je da je tokom prvog talasa pandemije prethodna vlada nabavila ogromnu količinu medicinskog materijala u vrijeme kada je takvih materijala bilo malo.

"Sada kada im je istekao rok trajanja, dužni smo da ih riješimo", rekao je on.

On je dodao da je količina koja će biti uništena u Belgiji relativno niska u odnosu na druge evropske zemlje zbog visoke stope vakcinacije.

TRT Balkan / agencije