“Predsjednik Biden mora internalizirati da Izrael nije još jedna zvijezda na američkoj zastavi“, napisao je Ben-Gvir na Twitteru.             Foto: Reuters

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir kritikovao je američkog predsjednika Joea Bidena zbog njegovih kritika izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Predsjednik Biden mora internalizirati da Izrael nije još jedna zvijezda na američkoj zastavi“, napisao je Ben-Gvir na Twitteru.

Biden je u subotu u intervjuu za CNN rekao da koaliciona vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ima neke “od najekstremnijih članova“ koje je vidio u Izraelu.

Ben-Gvir i izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich glasni su zagovornici proširenja ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Na koji način sam ja ekstremista? Je li time što dajem oružje građanima Izraela kako bi se mogli braniti? Po tome što dajem punu podršku našim vojnicima i oficirima. Pozivam Bidena da obiđe Jerusalem i Hebron da vidi da je naš ekstremizam ekstremna, ogromna ljubav prema državi Izrael“, poručio je Ben-Gvir.

Procjene pokazuju da oko 700.000 jevrejskih doseljenika živi u 164 naselja i 116 ispostava na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim.

TRT Balkan / agencije