Biden je obećao da će uzvratiti i važe potencijalne odgovore.    Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da ne nastoji proširiti sukob na Bliskom istoku dok se priprema da odgovori na napad dronovima u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu.

"Mislim da nam nije potreban širi rat na Bliskom istoku. To nije ono što tražim", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući dok se pripremao za odlazak na dva predizborna događaja u državi Florida.

Iračka grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za nedjeljni napad na Tower 22, udaljenu vojnu instalaciju u Jordanu u blizini sirijske i iračke granice.

Tri američka vojnika su ubijena, a najmanje 34 su povrijeđena u objektu. Ovo su prvi smrtni slučajevi otkako su milicije koje podržava Iran počele gađati američke snage bespilotnim letjelicama i projektilima usred izraelskog rata koji je u toku u opkoljenom pojasu Gaze, gdje je ubijeno više od 26.000 ljudi.

Biden je obećao da će uzvratiti i važe potencijalne odgovore. Nejasno je kakav će oblik imati američka odmazda, ali Bijela kuća je odbila da isključi napade na Iran, rekavši da neće "telegrafisati udarce".

On je rekao da smatra Iran odgovornim za nedjeljni napad "u smislu da oni isporučuju oružje ljudima koji su to učinili".

Pentagon je takoše objavio da SAD smatraju Iran odgovornim jer finansira "i obučava, podržava i oprema ove milicije".

TRT Balkan / agencije