Izjavio je i da zvaničnici RS-a imaju dokaze da predstavnici Američke ambasade u BiH posjećuju Tužilaštvo BiH i sugeriraju u kojem pravcu predmeti trebaju ići.       Foto: Fena

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu nije održan glavni pretres u postupku protiv predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, jer je odbrana uložila zahtjev da se suđenje iz Sarajeva premjesti u Banja Luku.

Ročište je trebalo biti održano povodom optužnice koju je protiv njih dvojice podiglo Tužilaštvo BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Dodik je nakon ročišta izjavio da rasprava nije počela jer je Sud BiH odbio zahtjev odbrane za premještanje postupka u banjalučki Osnovni sud, ali odbrana ima rok od tri dana za žalbu, te u tom periodu ne može početi glavni pretres.

"Ovo je primarno politički proces izazvan činjenicom da nepostojeći stranac u formalnom smislu nameće neke odluke i mijenja zakone, što je udar na BiH i njen suverenitet. Ovo dokazuje o slabostima sistema, odnosno BiH, nego o nekoj mojoj ili Lukićevoj krivici. Što se tiče današnjeg pretresa, nije ni počela rasprava, zato što je moj tim odbrane uložio zahtjev da se suđenje premjesti odavde u Banja Luku, a sud je donio odluku da ga ne prihvata, ali da imamo rok od tri dana da se žalimo. Zato nije ni moglo početi ročište jer bi to značilo da se prejudicira samo žalbeno postupanje nas i odluka Apelacionog vijeća Suda BiH", rekao je Dodik po izlasku iz Suda BiH.

Izjavio je i da zvaničnici RS-a imaju dokaze da predstavnici Američke ambasade u BiH posjećuju Tužilaštvo BiH i sugeriraju u kojem pravcu predmeti trebaju ići.

"Enormna zavisnost od visokog predstavnika ne donosi ništa dobro BiH i bilo kome. Američki predstavnici posjećuju Tužilaštvo i daju sugestije šta treba da se uradi. Imamo dokaze za to", rekao je Dodik.

Podršku Dodiku pred zgradom Suda BiH u Sarajevu pružili su i predstavnici boračkih organizacija RS-a i određeni broj simpatizera. Pridružili su im se zvaničnici iz RS-a uključujući članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović kao i premijera RS-a Radovana Viškovića.

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH, Dodika i Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR). Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola do pet godina zatvora.

TRT Balkan / agencije