Naglasio je da je Netanyahu uglavnom fokusiran na održavanje vlastite moći.          Foto: La Vanguardia

Bivši izraelski ministar vanjskih poslova Shlomo Ben-Ami smatra da komentari američkog predsjednika Joea Bidena o uspostavljanju države Palestine samo dodatno jačaju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

"Američki komentari kojima se povezuje okončanje rata s palestinskom državom samo povećava političku moć Netanyahua", kazao je Ben-Ami za agenciju Anadolu.

Dodao je da Sjedinjene Američke Države (SAD) prave "taktičku grešku povezujući uspostavljanje palestinske države s krajem rata u Gazi".

Smatra da bi u trenutnoj fazi sukoba fokus trebao biti na rješenjima za okončanje rata.

"Trebalo bi doći do razmjene zarobljenika. Palestinska uprava bi trebala biti proširena na Gazu, jedinstvo Gaze sa Zapadnom obalom bi trebalo biti obnovljeno i vrata za buduće pregovore moraju biti otvorena", kazao je Ben-Ami.

Napominje da bi pitanje države Palestine trebalo kasnije dodati u pregovore.

"Međutim, ne treba povezivati ​​uspostavljanje palestinske države u ovoj fazi, jer je to vrlo daleka mogućnost", dodao je.

Ponovo je naglasio da stavljanje fokusa na pitanje palestinske države samo povećava moć Netanyahua.

"Ovo nije pravo vrijeme da se Izraelci slože oko države Palestine. Kada međunarodna zajednica govori o nametanju palestinske države, Izraelci se okupe iza Netanyahua jer to nije ono što trenutno žele", kazao je bivši izraelski ministar vanjskih poslova.

Izraelska vlada

Ben-Ami je izjavio da je dvodržavno rješenje o palestinskom pitanju konačno.

"Nadam se da će Palestinci postići bolji sporazum s Bidenom. Ovo kažem ironično jer ne vjerujem da mogu postići bolji sporazum od onoga koji je ponudila administracija bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona", rekao je.

Kako je kazao, uspostavljanje palestinske države trebalo bi u ovom momentu izostaviti iz pregovora.

"Mislim da je pogrešno povezivati ​​rješenje o dvije države sa mapom puta za okončanje ovog rata, jer to samo uzrokuje da Netanyahu negativno utječe na javno mnijenje", rekao je Ben-Ami.

Smatra da mora doći do promjena u izraelskoj vladi, ali i u palestinskim vlastima kako bi se postigao napredak po ovom pitanju.

Dodao je kako Biden dobro razumije važnost reformi unutar Palestinske uprave kako bi se došlo do rješenja.

"Problem je u tome što je Biden naglasio da Palestinci treba da dovedu vlastitu kuću u red. Mislim da on vrlo dobro zna da i Izrael treba da se dovede u red. Jer sa trenutnom izraelskom vladom, Izrael ne ide nigdje", rekao je.

Ben-Ami je opisao Netanyahuovu poslijeratnu viziju kao ispraznu, a trenutnu izraelsku vladu nazvao je "mesijanskim ekstremistima".

Najekstremnija vlada

Kritikovao je ne samo izraelskog premijera Netanyahua nego i cijelu sadašnju koaliciju.

Komentarisao je plan Izraela da pokrene kopnenu operaciju u gradu Rafah, gdje žive milioni raseljenih Palestinaca.

"Ovo je blef kojim Netanyahu pokušava osigurati konačne uslove koje može prihvatiti u Gazi, vršeći pritisak na Hamas i druge aktere u regionu. Ovo je moj osjećaj. Mislim da Izrael to ne bi uradio", rekao je Ben-Ami.

Ističe da bi Izrael u ovom trenutku trebao zaustaviti rat kao dio sporazuma u kojem bi se razmjenili zarobljenici i taoci.

Dodao je ipak da je mala mogućnost da se to dogodi sve dok je Netanyahu te da postoji potreba za vladom centra koja bi bila otvorena za mirovne pregovore.

Ben-Ami je istakao da Netanyahuova koalicija nije voljna da ulazi u bilo kakav politički proces.

"Ako uđe u politički proces, raspašće se, jer bi je napustili ekstremisti. Nadam se da će vlada pasti", rekao je.

Naglasio je da je Netanyahu uglavnom fokusiran na održavanje vlastite moći.

"U budućnosti, kada se mi Izraelci riješimo ove najekstremnije vlade u našoj istoriji, Netanyahuove vlade, moraćemo pronaći načina da ponovo počnemo pregovore za političko rješenje s Palestincima i arapskim državama", kazao je Ben-Ami.

TRT Balkan / agencije