"Sekretar Blinken razgovarao je o tekućim naporima da se ubrza isporuka humanitarne pomoći Gazi, uključujući i maksimiziranje humanitarnih pauza", rekao je Miller.    Foto: AA

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je u četvrtak sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu.

Blinken i Abbas razgovarali su o značaju isporuke humanitarne pomoći Pojasu Gaze, objavio je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

"Sekretar Blinken razgovarao je o tekućim naporima da se ubrza isporuka humanitarne pomoći Gazi, uključujući i maksimiziranje humanitarnih pauza", rekao je Miller.

Dodao je da je američki diplomata "osudio ekstremističko nasilje nad palestinskim civilima na Zapadnoj obali i rekao da će nastaviti da insistira na punoj odgovornosti za takve postupke".

Miller je kazao da su Blinken i Abbas također razgovarali o "hitnoj potrebi za mjerama s ciljem poboljšanja sigurnosti i sloboda Palestinaca na Zapadnoj obali".

Kako je rekao, Blinken je tokom sastanka "ponovio da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene unapređenju konkretnih koraka za palestinsku državu".

Američki državni sekretar u četvrtak se sastao i s ratnom vladom Tel Aviva kojom je predsjedavao premijer Benjamin Netanyahu kako bi razgovarali o izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

Sastanku u zapadnom Jerusalemu (Al-Quds) prethodili su bilateralni razgovori Netanyahua i Blinkena, saopšteno je iz ureda izraelskog premijera.

Blinken je doputovao u Izrael kasno u srijedu kako bi razgovarao o mogućnosti produženja humanitarne pauze, koja je ove sedmice prvo produžena za dva dana, a zatim još jedan dan.

Ovo je Blinkenova četvrta posjeta Izraelu od izbijanja borbi 7. oktobra.

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je u ponedjeljak navečer objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a sada je dodatno produžena za još 24 sata.

U Pojasu Gaze je od 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi, ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

TRT Balkan / agencije