U odgovoru na pitanje Anadolu o primjedbi izraelskog ministra o nuklearnom napadu u Gazi, šef IAEA je rekao da je to "neprihvatljivo".     Foto: Reuters Archive

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi ponovio je u srijedu poziv svim zemljama Bliskog istoka, uključujući Izrael, da se pridruže Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja.

U svom obraćanju novinarima u Beču, glavnom gradu Austrije, Grossi je pozvao je sve zemlje da se pridruže Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja (NPT), čiji je cilj spriječiti širenje nuklearnog oružja i tehnologije oružja.

U odgovoru na pitanje Anadolu o primjedbi izraelskog ministra o nuklearnom napadu u Gazi, šef IAEA je rekao da je to "neprihvatljivo".

"U svijetu je široko prihvaćen pristup da se u nuklearnom ratu ne može pobijediti, pa do takvog rata ne bi trebalo doći", rekao je Grossi i dodao da su neodgovorne primjedbe o upotrebi nuklearnog oružja "potpuno neprihvatljive".

Grossi je podsjetio i da su Generalna skupština IAEA, Upravni odbor i on više puta pozivali sve zemlje Bliskog istoka, uključujući Izrael, da se pridruže NPT-u i otvore sva svoja nuklearna postrojenja za sveobuhvatnu nuklearnu inspekciju.

Ministar za baštinu Izraela Amihai Eliyahu 5. novembra u intervjuu je rekao da je "nuklearni napad na Pojas Gaze jedna od opcija Izraela".

Kasnije je palestinski ministar vanjskih poslova Riad al-Maliki podnio zvaničnu žalbu IAEA-i protiv Izraela zbog prijetnje ministra da će baciti nuklearnu bombu na Gazu.

TRT Balkan / agencije