Dodao je da je EU uz Izrael protiv iranskih napada, ali da ne treba zaboraviti situaciju u Gazi.    Foto: Reuters Archive

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u utorak da će zemlje članice bloka raditi na usvajanju proširenja restriktivnih mjera protiv Irana.

Borrell je nakon vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Briselu rekao da je Bliski istok "na rubu ponora i da se moramo odmaknuti od njega".

"Nakon ovog sastanka povećaćemo naše kontakte sa ključnim partnerima u regionu. I neke zemlje članice predlažu usvajanje proširenja restriktivnih mjera protiv Irana. Poslaću Službi za vanjske poslove zahtjev da započne neophodan rad u vezi sankcija", rekao je Borrell.

Dodao je da je EU uz Izrael protiv iranskih napada, ali da ne treba zaboraviti situaciju u Gazi.

“Morali smo nastaviti raditi na trenutnom i održivom prekidu vatre, slobodi talaca i tako dalje kako bismo izbjegli ovu katastrofalnu humanitarnu situaciju“, podvukao je Borrell.

Borrell je dodao da "regionalne stabilnosti neće biti" sve dok traju rat u Gazi i "dramatični" humanitarni uslovi u regionu.

TRT Balkan / agencije