Zbog najavljenih protesta, policija je, među ostalim, zatvorila nekoliko tunela i dvije stanice podzemne željeznice u blizini evropskih institucija. Savjetovala je ljudima da u centar grada ne idu automobilima.              Foto: AA

Poljoprivrednici su traktorima okupirali ulice Bruxellesa i spalili stare preumatike. Traže akciju Europske unije dok ministri poljoprivrede u Bruxellesu raspravljaju o tome kako odgovoriti na zahtjeve evropskih farmera, gnjevni farmeri ponovno su okupirali grad, paleći stare gume i blokirajući promet.

Belgijski poljoprivrednici, kojima su se pridružile kolege iz drugih zemalja, uputili su se prema Bruxellesu, gdje se održava sastanak ministara članica EU-a.

Nekoliko stotina traktora okupiralo je glavne saobraćajnice u glavnom gradu Belgije, uključujući i oko institucija EU-a, a očekuje se dolazak novih. Na nekoliko mjesta zapaljene su vatre, a gume pomiješane s blatom bačene su na cestu koja spaja staru gradsku jezgru s europskom četvrti. Policija je požar ugasila vodenim topom.

"Poenta je da smo siromašni, ali želimo zaraditi dovoljno da možemo pristojno živjeti. Ne protivimo se klimatskim politikama. Ali znamo da za zelenu tranziciju moramo tražiti više cijene naših proizvoda, jer to skuplje je proizvoditi nešto organski", rekao je jedan od demonstranata.

Zbog najavljenih protesta, policija je, među ostalim, zatvorila nekoliko tunela i dvije stanice podzemne željeznice u blizini evropskih institucija. Savjetovala je ljudima da u centar grada ne idu automobilima.

Poljoprivrednici su početkom mjeseca protestovali u Bruxellesu tokom sastanka čelnika zemalja članica, ali nisu zadovoljni dosadašnjim djelovanjem EU-a. Kako je u pozivu na protest napisao valonski poljoprivredni sindikat Fugea, Evropsku komisiju treba "ponovno podsjetiti" na probleme.

Među ostalim, traže povlačenje iz sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, uključujući i obustavu pregovora o sporazumu s južnoameričkim trgovinskim blokom Mercosurom.

Također zahtijevaju regulaciju tržišta kako bi se osigurale poštene cijene i spriječile spekulacije. Također su se založili za pravednu zajedničku poljoprivrednu politiku koja bi podržavala ekološku poljoprivredu.

Za to vrijeme ministri poljoprivrede zemalja članica raspravljaju o odgovoru na zahtjeve poljoprivrednika. Raspravljat će se o prijedlozima Evropske komisije za smanjenje administrativnog opterećenja poljoprivrednika, a očekuje se i donošenje određenih kratkoročnih mjera.

Bruxelles priprema razne mjere nakon što su poljoprivrednici izašli na ulice u mnogim europskim zemljama, između ostalog u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj, kao i u Sloveniji.

Zahtijevaju bolje cijene za svoje proizvode, manje birokratije i određene ustupke kako bi ispunili ekološke ciljeve.

Poljoprivrednike na istoku Evropske unije u međuvremenu je također na ulice otjerala, po njihovom mišljenju, nelojalna konkurencija iz Ukrajine.

TRT Balkan / agencije