Turkiye, Brazil, Maroko, Tunis i S. Arabija bile su među glavnim destinacijama za ruski dizel ove godine, navodi JPMorgan.      Foto: Reuters

Cijene nafte pale su u ranom trgovanju u petak nakon nedavnog rasta, jer su uzimanje profita i očekivanja povećanja ponude od Rusije i Saudijske Arabije nadmašili prognoze pozitivne potražnje iz Kine tokom praznika Zlatne sedmice.

Novembarski fjučersi na Brent koji ističu u petak pali su za 21 cent na 95,17 dolara po barelu. Decembarski fjučersi na Brent izgubili su 10 centi zbog trgovine po 93,00 dolara po barelu u 00:55 GMT. Američka nafta West Texas Intermediate (WTI) oslabila je 8 centi na 91,63 dolara po barelu.

Cijene nafte su u četvrtak pale za oko 1 posto, pošto su trgovci ostvarili profit nakon što su cijene porasle na 10-mjesečne maksimume, a neki su zabrinuti da bi visoke kamate mogle utjecati na potražnju za naftom.

"Nedavni rast cijena nafte zaustavljen je preko noći", navodi se u bilješci Nacionalne australijske banke. "Sastanak OPEC-a sljedeće sedmice (4. oktobra) bit će ključno ažuriranje za tržište sa sve većom vjerovatnoćom da će Aramco dobrovoljno smanjiti opskrbu."

Tržište je trenutno zategnuto zbog kombinovanih smanjenja od 1,3 miliona barela dnevno do kraja godine od Saudijske Arabije i Rusije, dijela OPEC+, Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika.

Rusija je nedavno ublažila svoju zasebnu zabranu izvoza goriva uvedenu kako bi stabilizirala domaće tržište, a analitičari ne očekuju da će ograničenja dugo ostati jer bi mogla pogoditi rad rafinerija i utjecati na odnose s kupcima.

Turkiye, Brazil, Maroko, Tunis i Saudijska Arabija bile su među glavnim destinacijama za ruski dizel ove godine, navodi JPMorgan u bilješci.

"Produžena zabrana izvoza negativno bi utjecala na odnos s novim kupcima koje su ruske naftne kompanije tako mukotrpno gradile u posljednjih godinu i po", navodi JPMorgan.

Zlatna sedmica

Rusija nije razgovarala o mogućem povećanju isporuke sirove nafte kako bi kompenzirala zabranu izvoza goriva Moskve sa OPEC+, saopštio je Kremlj.

Nedavni makroekonomski podaci zajedno s kineskim jednosedmičnim praznikom Zlatna sedmica koji je počeo u petak podržavali su globalnu potražnju za naftom.

Američka ekonomija je zadržala prilično solidan tempo rasta u drugom tromjesečju i čini se da se aktivnost ubrzala u ovom kvartalu, pokazali su podaci u četvrtak.

Kineska fabrička aktivnost se vjerovatno stabilizirala u septembru, pokazala je anketa Reutersa, dodajući niz pokazatelja koji ukazuju na to da je druga najveća svjetska ekonomija počela da se stabilizuje. Zvanični podaci stižu u subotu.

"(Povećanje) međunarodnih putovanja tokom praznika Zlatne sedmice povećava potražnju za naftom u Kini", navodi ANZ Research u napomeni.

TRT Balkan