Crkvena zvona oglasila su se u podne, a najavljeno je da će za žrtve biti služena misa u katedrali Svetog Vida u Pragu, najvećoj u zemlji.     Foto: Reuters

Nacionalne zastave na javnim zgradama u subotu širom Češke spuštene su na pola koplja, a ljudi odaju počast minutom ćutanja za vrijeme dana žalosti u čast žrtvama najgoreg masovnog ubistva u istoriji Češke.

U pucnjavi u zgradi univerziteta u četvrtak u srcu Praga, glavnog grada Češke ubijeno je 14 ljudi, a desetine su povrijeđene.

Policija i tužioci objavili su da imaju dokaze da je 24-godišnji ubica ubio svog oca ranije tokom dana i muškarca i bebu u Pragu prošle sedmice.

Crkvena zvona oglasila su se u podne, a najavljeno je da će za žrtve biti služena misa u katedrali Svetog Vida u Pragu, najvećoj u zemlji.

Slične vjerske službe biće održne i u drugim gradovima i mjestima, dok su božićne pijace u nizu mjesta zatvorene ili smanjeni programi zbog pojačanih mjera bezbjednosti.

Vlasti su saopštile da je 13 osoba umrlo na Fakultetu umjetnosti Karlovog univerziteta, a jedna kasnije u bolnici. Povrijeđeno je ukupno 25 osoba, među kojima su tri strana državljana.

Miloš Vystrcil, predsjednik Senata, bio je među mnogima koji su se okupili da zapale sveće na improvizovanom spomen-obilježju žrtvama postavljenom ispred sjedišta Univerziteta.

"Bilo je to užasno iskustvo za sve nas, ali se još uvijek ne može porediti s onim što su žrtve morale iskusiti u vrijeme napada i onim kroz šta njihovi najbliži prolaze sada", rekao je Vystrcil.

Ubica je izvršio samoubistvo nakon što ga je policija opkolila, a bio je Čeh i student Fakulteta umjetnosti.

Istražioci ga ne dovode u vezu s bilo kojom ekstremističkom ideologijom ili grupama. Zvaničnici su rekli da vjeruju da je djelovao sam, a njegov motiv još nije poznat.

Prethodno, najgora masovna pucnjava u zemlji bila je 2015. godine, kada je naoružani muškarac otvorio vatru u gradu Uhersky Brod na jugoistoku zemlje, ubivši osam osoba prije nego je izvršio samoubistvo.

TRT Balkan / agencije