Izraelska vojska izvela napad na regiju Morag na grad Khan Younis u Pojasu Gaze. Zbog napada, stambeni objekti u regionu postali su neupotrebljivi.      Foto: AA

Vlasti Egipta, Jordana i Francuske saglasne su o neophodnosti postizanja dogovora o prekidu vatre i okončanju izraelskih napada na Pojas Gaze.

Egipatski ministar vanjskih poslova Samih Shukri bio je domaćin trilateralnog susreta na kojem su u Kairu prisustvovali i ministar vanjskih poslova Jordana Ayman al-Safedi i šef francuske diplomatije Stephane Sejourne.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, Shoukry je rekao da je na trilateralnom ministarskom sastanku Egipta, Jordana i Francuske naglašena potreba za prekidom vatre u Gazi.

Shoukry je naveo da su Palestinci kategorički protiv deportacije sa svoje zemlje, a da je na sastanku u Kairu razgovarano i o opasnostima koje bi donijela eventualna izraelska vojna operacija u grada Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

Jordanski ministar Safedi je istakao da je radikalna Vlada Izraela odlučila koristiti glad kao oružje protiv Palestinaca u Gazi.

Pozvao je Izrael da otvori granice za ulazak pomoći u Gazu.

“Budućnost će biti sve teža sve dok ugnjetavanje i okupacija ne prestanu, i dok ne bude postignuto pravedno i sveobuhvatno rješenje zasnovano na uspostavi dvije države koje ispunjava legitimna prava palestinskog naroda, posebno slobodu, dostojanstvo, sigurnost, život u miru“, poručio je Safedi.

Francuski ministar Sejourne je naglasio da su se na sastanku dogovorili da rade zajedno na uspostavljanju primirja u Gazi što je prije moguće.

Ističući da su protiv bilo kakve vojne operacije u Rafahu, Sejourne je rekao da je Francuska ponudila i prijedloge za rješavanje krize između Libana i Izraela.

TRT Balkan / agencije