U izraelskim medijima bilo je oprečnih izvještaja o pregovorima u Kairu.    Foto: AA

Prema pisanju egipatskih medija, postignut je veliki napredak u indirektnim pregovorima održanim u Kairu o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.

U vijesti koju je prenio kanal "Cairo al-Ikhbariyya", pozivajući se na jednog visokog egipatskog zvaničnika, navedeno je da su razlike u mišljenjima o rješenju krize u Gazi u velikoj mjeri riješene u rundi pregovora koja se u Kairu nastavlja od nedjelje.

U izraelskim medijima bilo je oprečnih izvještaja o pregovorima u Kairu.

U vijestima koje je portal "Ynet" objavio iz ovlaštenog izvora u vezi sa pregovorima, tvrdi se da se "očekuje da će Hamas napraviti velike ustupke i da SAD vrši intenzivan pritisak da se dođe do rješenja".

U vijestima izraelske državne televizije KAN, navedeno je da su vlasti u Izraelu odbile komentarisati vijest da je postignut napredak u pregovorima.

U vijestima je navedeno da će se tek narednih dana znati da li je zaista postignut napredak u pregovorima.

Hamas se još nije oglasio u vezi sa ovim navodima.

Međutim, Hamas je mnogo puta ranije izjavio da je za sporazum o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika potrebno prvo "zaustaviti rat, povući Izrael iz Gaze, vratiti raseljene u njihove domove i olakšati ulazak pomoći".

Izraelska delegacija, predvođena direktorom Mossada Davidom Barneom, otišla je 19. marta u Dohu, glavni grad Katara, na novu rundu pregovora o oslobađanju zarobljenika.

TRT Balkan / agencije