Borell je izjavio da je Evropska unija "veoma zabrinuta zbog pojačanih tenzija u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji".        Foto: Reuters

Evropska unija je u subotu pozvala na hitnu deeskalaciju izraelsko-palestinskih tenzija, ističući da bi Tel Aviv trebao koristiti smrtonosnu silu samo kao "posljednje sredstvo".

"Evropska unija u potpunosti priznaje legitimnu zabrinutost Izraela za sigurnost, o čemu svjedoče najnoviji teroristički napadi, ali mora se naglasiti da se smrtonosna sila smije koristiti samo kao posljednje sredstvo kada je striktno neizbježna kako bi se zaštitili životi", rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

Rekao je da je Evropska unija "veoma zabrinuta zbog pojačanih tenzija u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji".

"Pozivamo obje strane da učine sve što je moguće kako bi se situacija smirila i ponovo pokrenula sigurnosna koordinacija, što je od vitalnog značaja za sprečavanje daljnjih akata nasilja", dodao je Borrell.

Sedam izraelskih doseljenika ubijeno je u petak u napadu u blizini sinagoge u okupiranom Istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu, dok je još najmanje dvoje povrijeđeno u novoj pucnjavi u subotu.

Napadi su uslijedili nakon što je izraelska vojska u četvrtak ubila devet Palestinaca i ranila desetine u operaciji u okupiranom gradu Jeninu na Zapadnoj obali.

"Na Zapadnoj obali od početka godine ubijeno je 30 Palestinaca. Prošle godine izraelske snage su ubile više od 150 ljudi na Zapadnoj obali, uključujući 30 djece, što je najveći broj od kraja druge intifade 2005. godine", rekao je Borrell.

TRT Balkan / agencije