Europol: Jedan od najtraženijih trgovaca drogom u Evropi uhapšen u Brazilu

Europol: Jedan od najtraženijih trgovaca drogom u Evropi uhapšen u Brazilu

Osoba optužena da je vođa bande je državljanin Srbije s prebivalištem u Brazilu.
Evropske, brazilske i američke vlasti su sarađivale na prikupljanju i razmjeni obavještajnih podataka o osumnjičenima u posljednjih godinu i po dana.             Foto: Reuters

Jedan od najtraženijih trgovaca drogom u Evropi i 15 drugih osumnjičenih uhapšeni su ove sedmice u Brazilu u velikoj međunarodnoj operaciji protiv organizovane kriminalne grupe koja je trgovala kokainom između Brazila i Evrope, saopćio je u petak Europol.

Osoba optužena da je vođa bande je državljanin Srbije sa prebivalištem u Brazilu i smatra se "jednom od najvažnijih Europolovih meta unutar OTF balkanskog kartela zbog svoje uloge u organizovanju brojnih pošiljki droge između kontinenata", navedeno je iz Europola.

"Ova serija hapšenja u Brazilu označava značajnu pobjedu u borbi protiv kriminalnih grupa Zapadnog Balkana koje djeluju širom svijeta", saopćeno je.

Evropske, brazilske i američke vlasti su sarađivale na prikupljanju i razmjeni obavještajnih podataka o osumnjičenima u posljednjih godinu i po dana.

Europol je saopćio da je u ranim satima 5. oktobra izvršen niz racija na različitim lokacijama u Brazilu, kao što su Sao Paulo, Ceara i Parana.

Vjeruje se da je nekoliko od 16 uhapšenih imalo veze sa kriminalnom organizacijom "Primeiro Comando da Capital".

Europol je naveo da su brazilski istražitelji uspjeli povezati ovu kriminalnu grupu s dvije nedavne zapljene kokaina. Jedna od 5,7 tona kokaina na ribarskom brodu na Zelenortskim ostrvima u aprilu 2022, a druga od 1,3 tona kokaina na ribarskom brodu u Fortalezi, Brazil, u augustu 2022. godine.

U ova dva navrata uhapšeno je ukupno 12 osumnjičenih – deset državljana Brazila i dva Crne Gore.

TRT Balkan / agencije