Usluga verifikacije Facebooka i Instagrama koštat će 11,99 dolara na webu i 14,99 dolara na iOS i Android mobilnim platformama.     Foto: Reuters

Suočeni s padom prihoda od marketinga, Facebook i Instagram započeli su uvođenje svoje prve plaćene usluge verifikacije koje će trajati sedam dana, testirajući spremnost korisnika da plate za funkcije društvenih medija koje su do sada bile besplatne.

Matična kompanija Meta počela je u petak pilot pretplatu u Australiji i Novom Zelandu prije nego što se pojavi na većim tržištima.

Usluga će koštati 11,99 dolara na webu i 14,99 dolara na iOS i Android mobilnim platformama. Pretplatnici koji daju identifikacione dokumente koje je izdala vlada mogu početi da se prijavljuju za verifikovanu značku, nudeći zaštitu od lažnog predstavljanja, direktan pristup korisničkoj podršci i veću vidljivost, navodi kompanija.

“Postepeno ćemo uvoditi pristup Meta Verified na Facebooku i Instagramu i očekujemo da ćemo dostići 100% dostupnost u prvih 7 dana od uvođenja“, rekao je glasnogovornik Meta novinskoj agenciji AFP.

Neki pokušaji povezivanja na Meta Verified iz Sydneya otkrili su da usluga nije bila dostupna prvog dana uvođenja. “Ova nova funkcija se odnosi na povećanje autentičnosti i sigurnosti svih naših usluga“, napisao je izvršni direktor Meta kompanije Mark Zuckerberg u izjavi objavljenoj na Facebooku i Instagramu.

Ono što je najvažnije, ovaj potez također pruža Meti način da ostvari veći prihod od svojih dvije milijarde korisnika. Nabujala armija kreatora, influensera i pseudo-slavnih ličnosti koji zarađuju za život preko interneta mogli bi biti očigledni korisnici verifikacije, smatraju stručnjaci.

Mnogi od njih se žale da može biti teško izgladiti tehničke i administrativne probleme, što može prouzrokovati kašnjenja i gubitak prihoda. “Strategija sporog sagorijevanja“ Jonathon Hutchinson, predavač online komunikacija n Univerzitetu u Sydneyju, rekao je da bi neka vrsta “VIP usluge“ mogla biti “prilično dragocjen prijedlog za kreatora sadržaja“.

Ali prije uvođenja, činilo se da obični korisnici baš i ne žele predati novac kompaniji koja već zarađuje ogromne sume od njihovih podataka. “Mislim da bi se većina mojih prijatelja smijala tome“, rekla je Ainsley Jade, 35-godišnja korisnica društvenih mreža u Sydneyju.

Ona vidi trend koji vodi ka opuštenijoj upotrebi društvenih medija i odstupanja od vremena kada se “ostavljao cijeli život tamo“. “Mislim da se ljudi nekako odmiču od toga... ali definitivno, definitivno ne bi platili za to - nema šanse!“ Neki komentatori su izrazili zbunjenost zašto bi Facebook i Instagram usvojili strategiju verifikacije-pretplate koju je rival Twitter pokušao prije samo nekoliko sedmica, a s manje nego sjajnim rezultatima.

Ali Hutchinson je rekao da je Meta često pokazivala spremnost da isproba nove, a ponekad i rizične modele, samo da bi odustala od onog što ne funkcioniše. On ovaj najnoviji “početni potez“ vidi kao dio šireg nastojanja da se korisnici uslove da plaćaju društvene mreže.

“Mislim da je to dio strategije koja se polako razvija, da se krene prema modelu koji nije besplatan, gdje će sve više usluga i funkcionalnosti biti plaćene ili pretplatničke usluge“, rekao je za AFP.

“Mislim da će dugoročno funkcionalnost koju sada imamo kao što su pridruživanje grupama, prodaja stvari na Marketplaceu, svi ovi dodaci koji su se pojavili na Facebooku tokom godina, na kraju postati usluge zasnovane na pretplati.“

TRT Balkan