Demonstranti su pozvali vladu da poštuje finski ustav i međunarodne sporazume koje je potpisala.            Foto: Reuters

Hiljade ljudi okupilo se u nedjelju u glavnom gradu Finske kako bi protestovalo protiv rasizma i vladine politike prema tom pitanju, javljaju lokalni mediji.

Više od 10.000 demonstranata i članova oko 100 organizacija, uključujući grupe za ljudska prava, okupilo se na Senatskom trgu u Helsinkiju i kasnije marširalo prema parku Toolonlahti, javio je javni servis YLE.

Oni su izrazili svoje razočarenje zbog vladine politike protiv rasizma, pozivajući se na njen antirasistički brifing prošle sedmice.

Demonstranti su pozvali vladu da poštuje finski ustav i međunarodne sporazume koje je potpisala, navodi se.

Stranke finske koalicione Vlade objavile su u četvrtak zajedničku izjavu o iskorjenjivanju rasizma i promovisanju jednakosti u finskom društvu.

Do toga je došlo nakon niza rasističkih skandala koji su zahvatili novu Vladu i doveli do imenovanja radne grupe koja je imala zadatak da predloži konkretne mjere za borbu protiv rasizma i diskriminacije.

U junu je četverostranačka vlada, uključujući antiimigracionu Finsku stranku, formirala novu finsku Cladu, koja ima 108 od 200 mjesta u parlamentu.

TRT Balkan / agencije