Zastava sa fotografijama i imenima žrtava osujećenog pokušaja puča u Turkiye 2016. godine okačena je na Tursku kuću u New Yorku.     Foto: AA

Zastava sa fotografijama i imenima žrtava osujećenog pokušaja puča u Turkiye 2016. godine okačena je na Tursku kuću u New Yorku povodom obilježavanja sedme godišnjice pokušaja vojnog udara kojeg je izvela teroristička organizacija FETO.

Govoreći sinoć na ceremoniji komemoracije u Turskoj kući, impozantnom neboderu za turska diplomatska predstavništva u srcu New Yorka, turski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) Sedat Onal pozvao je međunarodnu zajednicu da sarađuje s Ankarom i djeluje solidarno kako bi se u potpunosti porazila teroristička organizacija FETO.

“Ovo nije samo prijetnja sigurnosti i stabilnosti Turkiye, već prijetnja svim zemljama u kojim ona djeluje. Ovo je jasno upozorenje“, rekao je ambasador Onal.

U Turkiye se 15. juli obilježava kao Dan demokracije i nacionalnog jedinstva, a generalni konzul Turkiye u New Yorku Reyhan Ozgur je kazao da ovaj dan pamte kao dan kada se turski narod suočio s izazovom bez presedana, kukavičkim pokušajem infiltrirane frakcije unutar vojske da preuzme kontrolu nad državom.

“Međutim, također se sjećamo ovog dana koji nas je ujedinio kao naciju suočenu sa nedaćama i pokazao nepokolebljivu odlučnost turskog naroda da zaštiti naše demokratske vrijednosti“, kazao je konzul Ozgur.

TRT Balkan / agencije