Ankete javnog mnijenja pokazuju sve veće protivljenje reformi i sve manju popularnost predsjednika Macrona.     Foto: Reuters

Francuski radnici će masovno izaći na ulice četvrti put od januara, u znak protesta protiv planirane penzione reforme, javljaju mediji.

Radnici iz svih sektora nastavljaju proteste u subotu kako bi izrazili prigovore na planove reformi koje je vlada objavila u januaru.

Očekuje se da će se širom zemlje održati gotovo 240 protesta nakon skupova 19. januara, 31. januara i 7. februara, navodi dnevnik Le Figaro.

Posljednjeg dana protesta, prije četiri dana, više od 750.000 ljudi marširalo je u Parizu, gradovima Nici, Marseilleu, Toulouseu, Nantu i drugim mjestima, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovaj put, međutim, štrajkove željezničkih radnika nisu pratili protesti, što je omogućilo da vozovi i pariski metro saobraćaju u subotu.

Međutim, neočekivani štrajk kontrolora letenja značio je da je u subotu popodne otkazano do polovine letova do i s drugog najvećeg aerodroma u Parizu Orly.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin napisao je u petak na Twitteru da će 10.000 policajaca obezbijediti sigurnost tokom protesta, uključujući 4.500 u Parizu.

Subotnji protesti počeli su mirno, iako je pariska policija saopštila da je uhapsila jednu osobu zbog posjedovanja vatrenog oružja, a nekoliko drugih privela zbog vandalizma.

Ključni test

Plan reformi je vodeći zakon Macronovog drugog mandata. To uključuje podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine 2030. godine ili najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju.

Francuski zastupnici započeli su burnu raspravu ranije ove sedmice o zakonu o penzijama.

Protesti su ključni test i za Macrona i za njegove protivnike. Vlada je insistirala da je odlučna da progura Macronovo predizborno obećanje za reformu francuskog penzionog sistema, jednog od najvelikodušnijih na svijetu.

Predsjednik je nazvao reforme "neophodnim" za osiguranje dugoročnog opstanka penzionog sistema u zemlji i napomenuo da radnici u susjednim zemljama odlaze u penziju godinama kasnije.

Uprkos tome što istraživanja javnog mnijenja dosljedno pokazuju rastuće protivljenje reformi i opadanje njegove vlastite popularnosti, Macron je insistirao na tome da ispunjava ključno obećanje u kampanji koje je dao kada je došao na vlast 2017. i prije reizbora u aprilu 2022. godine.

Sljedeći štrajk planiran je za 16. februar.



TRT Balkan / agencije